Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tätare tågturer på Öresundsbron från september

I september återgår Skånetrafiken och DSB till tiominuterstrafik för de brotåg som går över Öresundsbron i rusningstrafik. Samtidigt förkortas restiden från Köpenhamn till Skåne när uppehållen på Kastrup, Hyllie och Malmö C görs kortare.

En kvinna väntar på perrongen på spår 1 på stationen på Kastrup på att tåget mot Sverige ska avgå. Nu utlovas resenärerna kortare restider och tätare avgångar.Bild: Johan Nilsson/TT
Det är de avskaffade id-kontrollerna på Kastrup den 4 maj som sent om sider lett till att de båda tågbolagen anpassar tidtabellerna för Öresundstågen till en ny verklighet.
Skånetrafiken och DSB aviserar fyra stora förändringar i brotrafiken:
• Från den 4 september går det fyra extratåg från Malmö C till København H på morgonen och tre extratåg i motsatt riktning i eftermiddagsrusningen.
• Uppehållen på Hyllie station kortas för tåg på väg mot Sverige från 10 till 6 minuter.
• Uppehållen på Kastrup kortas med 3-4 minuter.
• Även ett längre uppehåll på 15-20 minuter på Malmö C kortas för tåg på väg mot Lund, Helsingborg och Hässleholm.
Det gör att den totala restiden från Köbenhavn H till Malmö C kortas från 45 till 38 minuter – bara tre minuter mer än i motsatt riktning.
"Det blir nästintill samma restid (för resa vidare norrut) som innan gränskontrollerna infördes i november 2015", skriver Skånetrafiken i ett pressmeddelande.
– Det har länge varit en stark önskan från vår sida att få tågdriften tillbaka till något som liknar det vi hade innan det infördes id-kontroller på resor till Sverige. Vi är där inte än, men vi närmar oss, säger Leif Fabrin, områdeschef inom DSB Togdrift.
Den ändrade trafikeringen görs trots att de svenska gränskontrollerna finns kvar på Hyllie. Gränspoliserna ska nu kontrollera varje inkommande tågsätt snabbare.
Läs också Gränskontroll bara för varannan resenär i semestertrafiken
För danska resenärer återinförs ytterligare en gammal rutin. Det blir åter möjligt för resenärer från Odense och Esbjerg att åka med danska Intercity-tåg hela vägen från Fyn och Jylland till Kastrup. Redan från den 7 augusti går Intercitytågen hela vägen i motsatt riktning.
– Det här är positiva ändringar som förbättrar förhållandena för våra kunder, säger Leif Fabrin.
Michael Randopp, talesman för pendlarföreningen, välkomnar de aviserade förändringarna.
– Det här är viktigt, men det går väldigt väldigt långsamt. Tiominuterstrafiken gäller exempelvis bara några få avgångar. Vi har väldigt långt kvar för att komma tillbaka till det normalläge som gällde för två år sedan, säger han.
– Från pendlarnas sida så hoppas vi på en fullständig återgång till tidigare tidtabeller när Skånetrafiken och DSB trafikerar Öresundsbron utifrån en ny körplan i december.
Gå till toppen