Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Lyckat för Lööf. Men svårt för alliansen.

Lööf i Visby.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Regnet över Visby på tisdagsmorgonen bekymrade inte Annie Lööf. En bättre start på Centerpartiets dag i Almedalen hade hon knappast kunnat tänka sig. Enligt opinionsinstituten går det fortsatt bra för C och framgångsvinden är tydlig även för Lööf personligen. I flera mätningar är hon den partiledare som väljarna har störst förtroende för.
Men förtroende måste förvaltas och ännu är det drygt ett år kvar till valet. Den tiden vill Lööf bland annat ägna åt att lansera förslag för att lyfta "det bortglömda Sverige".
Språkbruket anknyter till C-traditionen av omsorg om lands- och glesbygd, men partiet syftar nu även på utsatta delar av städer. Lööf talar med patos om den "sociala klyvning" som skiljer landets mer och minde välbärgade delar åt. Och det är genom förnyelse av den svenska modellen som hon avser att komma åt problemet.
"Mitt mål är att Centerpartiet ska leda förnyelsen", förklarade hon inför tisdagens ekonomiska seminarium.
Det handlar om åtgärder som att bygga ut yrkeshögskolan och förbättra möjligheterna till studier senare i livet. C vill slopa den utfasning av studielån som börjar när någon fyllt 47 och göra det möjligt att låna ända upp till 60 års ålder.
Det vore befogat. När politiker vill få folk att flytta fram sina pensionsavgångar måste möjligheterna till omskolning flytta efter. Det finns inga skäl att neka studielån på grund av ålder så länge det finns rimliga utsikter för låntagarna att kunna betala tillbaks.
Lööf vill också ha flexiblare arbetsrätt med undantag från turordningsreglerna för företag med färre än 50 anställda. En rörligare arbetsmarknad vore bättre för alla, konstaterar hon och lanserar även åtgärder för att fler ska kunna gå från bidrag till arbete. Däribland en premie på upp till 100000 kronor till fristående arbetsförmedlare som lyckas hjälpa en långtidsarbetslös till ett varaktigt jobb.
Totalt rör det sig om reformer för 900 miljoner kronor per år, men det lär inte främst vara som arbetsmarknadsreformator Lööf går till val. Hon har mer att vinna på en bredare roll och ser inte ut att få mycket draghjälp från övriga alliansen.
Moderaterna har krympt väsentligt sedan partiledaren Anna Kinberg Batra i början av året öppnade för samtal med SD. L står och stampar i opinionsmätningarna och KD hamnar som regel under riksdagsspärren.
Naturligtvis är ingenting avgjort. Som Lööf betonar kan det ske stora förändringar i opinionen enbart under de sista veckorna inför ett val. Men låt säga att alliansen faktiskt blir större än de rödgröna – får den borgerliga kvartetten ändå ingen majoritet ställs frågan om förhållningssättet till Sverigedemokraterna på sin spets. Och för C är det uteslutet att förhandla med SD i ett sådant läge, betonar Lööf.
Alliansen är fortsatt splittrad i avgörande frågor. Även om C-ledaren lyckas förvalta sina succésiffror kan det därför bli svårt för henne att omsätta dem i politisk makt. Så nog framstod hennes felsägning som freudiansk när hon på en presskonferens i Almedalen förklarade:
"Jag skulle gärna vilja byta ut Anna Ki..., Stefan Löfven."
Gå till toppen