Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre parter överklagar Lundåkra naturreservat

Nu har beslutet trätt i kraft: Lundåkrabukten är naturreservat. Men beslutet är trefalt överklagat.

Lundåkrabukten erbjuder en attraktiv miljö för ålagräs, fiskar, fåglar och surfare. Deras dragkamp är inte avgjord.Bild: Mikael Anjou
Den 1 juni meddelade länsstyrelsen i Skåne att Lundåkrabukten i Landskrona och Kävlinge kommuner skulle bli naturreservat. Ett av syftena är att skydda fåglar som i allt större skaror använder Lundåkrabuktens vatten och stränder.
Samtidigt blev ett mindre havsområde i nordväst djurskyddsområde, som har lite svagare skydd.
På många kartor heter platsen Skabbrevet, men länsstyrelsen fastnade för varianten Skabbarevet.
Beslutet trädde formellt i kraft i fredags. På måndagen hade tre överklaganden kommit in till länsstyrelsen.
Läs också Lundåkrabuktens djur, växter, vatten och land skyddas i nytt reservat
Först in var Saxån-Braåns fiskevårdsområdesförening. Där retar man sig bland annat på att naturvårdsreservatet hindrar fisket i Saxån. Därmed kan föreningen inte sälja fiskekort. En företrädare har tidigare hävdat att länsstyrelsen skyddar fåglar på fiskarnas bekostnad.
Föreningen oroas också över att ökande mängder spillning från fåglar och nötkreatur i strandområdet ska sköljas upp i ån och förändra näringsbalansen där. Det kan hota fiskbeståndet, bland annat blankålen, som också är skyddad.
Om fiskevårdsföreningen får bestämma så slopas länsstyrelsens nya regler kring Saxån och i stället fortsätter föreningen styra i egen regi. Betande kor bör begränsas till några sommarmånader, högst.
Läs också Surfare ska överklaga naturreservatet i Lundåkrabukten
Lundåkrabukten är en mycket bra plats för surfare: det är både långgrunt och blåsigt.Bild: Tom Wall
De som surfar med segel eller drake är också kritiska till beslutet. De stängs ute från det blåsiga och långgrunda vattnet. Surfarna har därför överklagat både Lundåkra naturreservat och Skabbarevets djurskyddsområde.
”Ett förbud skulle allvarligt minska möjligheterna att utöva sporten”, skriver undertecknarna. De fyra representerar Skånes kitesurfklubb, Svenska kiteförbundet, ett företag och en markägare i bukten.
De hävdar att det saknas sakligt stöd för surfförbudet. Surfarnas egen genomlysning av länsstyrelsens och andra fågelräkningar visar inte något samband mellan surfning och störningar av fågelliv.
Surfarna anser också att djurskyddsområdet är svårt att hitta ute på havet. På den punkten får de medhåll av en tredje överklagande part.
Länsstyrelsen har använt ett udda sätt att tala om exakt var gränserna går för de skyddade områdena, skriver Anders Hedsgård, som vill att länsstyrelsen i stället använder det koordinatsystem som används på sjökort.
Beslutet blir tydligare om djurskyddsområdet kallades Skabbrevet, som det står på kartor och sjökort, påpekar Anders Hedsgård. Länsstyrelsen har valt formen Skabbarevet.
Han ogillar också förbudet mot vattenskotrar, eftersom han anser att de i lagens mening är små motorbåtar och inte kan förbjudas separat. Sjöfartsverket håller inte heller någon särskild koll på vattenskotrar, de får följa samma lagar som andra båtar, skriver Anders Hedsgård.
Om de klagande eller länsstyrelsen får rätt avgör regeringen genom miljö- och energidepartementet. Det kan ta lite tid. Under tiden gäller skötselreglerna för kustremsan, slår länsstyrelsen fast. Men det rättsliga läget är inte klockrent, enligt Eva Ohlsson, länsstyrelsens handläggare av ärendet.
Gå till toppen