Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Akut brist på vårdnadshavare till ensamkommande flyktingbarn

För närvarande står drygt 80 ensamkommande flyktingbarn i Lund utan vårdnadshavare. Inom kort kan behovet vara ännu större. Men bristen på frivilliga är stor och socialtjänsten söker nu akut efter personer som är villiga att ta på sig ansvaret.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Vi har ett behov nu. Men vi vill också ha tag på flera personer så att vi kan ha lite framförhållning och bygga upp en bank för framtida behov, säger Karin Säfström, verksamhetschef för verksamhetsområde flykting.
När ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige och söker asyl får de en god man som ska hjälpa till med ekonomin och företräda barnet i kontakter med skola, sjukvård och andra myndigheter.
Om man beviljas uppehållstillstånd ska man istället få en särskilt förordnad vårdnadshavare, som tar över den gode mannens ansvar och hjälper till att vägleda barnet in i vuxenlivet. Vårdnadshavaren blir också förmyndare, vilket innebär ett övergripande ansvar för barnets ekonomi.
– En särskilt förordnad vårdnadshavare går tydligare in i en förälders ställe, men med den skillnaden att man oftast inte har barnet boende hos sig, utan på ett HVB-hem eller i ett familjehem, säger Karin Säfström.
Gode män utses av kommunens överförmyndare. För att man ska kunna bli godkänd som särskilt förordnad vårdnadshavare gör socialtjänsten först gör en lämplighetsutredning. Därefter ska den godkännas av tingsrätten.
Just nu har socialtjänsten i Lund 86 utredningar igång om barn i behov av en särskilt förordnad vårdnadshavare. Utredningarna befinner sig i lite olika faser tidsmässigt. I några fall finns en god man eller någon annan vuxen som är beredd att gå in som vårdnadshavare, i andra fall saknas lämpliga personer.
Samtidigt prövas 78 ensamkommande barns asylansökningar. Socialtjänsten räknar med att cirka 75 procent av dem beviljas uppehållstillstånd och då behöver de också vårdnadshavare.
Vad händer om ni inte får tag på vårdnadshavare till alla som behöver det?
– Då fördröjs processen och man får ha kvar sin gode man tills det har löst sig.
Gå till toppen