Wimans blogg

Max Wiman: En häxkittel ger nästan automatisk garanti för magisk fortsättning

Vill ni ha en lång het Europasommar och höst med Malmö FF? Kolla då in och begrunda väderleksrapporten här intill och fundera på vilken som är årets viktigaste match.

Vi har diskuterat det många gånger här, vad det är som gör Malmö FF och Europa så speciellt. När många andra klubbar och supportrar mest ser Europaspel som en semesterparentes, så kokar det i Malmö.
Men det kokar inte kring den första kvalomgången.
Jag tror alla ni som vill uppleva en ny fest, ska rannsaka er själva och vad supporterskap innebär.
När jag skriver dessa rader har det sålts 14 096 biljetter till MFF-Vardar som spelas exakt om en vecka. För många är det mer än en hyfsad notering. För alla svenska lag skulle det vara en bra siffra. Den är också bättre än vad vi sett på 2000-talet.
Här har ni de andra siffrorna under detta årtusende:
15 juli 2015 Malmö FF-Zalgiris 12 436 (0-0)
16 juli 2014 Malmö FF-Ventspils 8 831 (0-0)
13 juli 2011 Malmö FF-Torshavn 12 551 (2-0)
27 juli 2005 Malmö FF-Maccabi Haifa 10 960 (3-2)
Begrunda publiksiffrorna - och resultaten.
Begrunda motståndet.
Jag är nog långt ifrån ensam om att höja flera varningens finger att Vardar Skopje kan bli en annan typ av utmaning. Det räcker väl att kolla in väderleksrapporten om inte annat. Matchstarten är klockan 18.00 nere i Skrumica och det kommer alltså inte att vara varmt. Det kommer att vara hett.
Jag sticker ut hakan och säger att om MFF åker ner - utan kapten Rosenberg dessutom - med ett 0-0-resultat från hemmamatchen, så kan det bli en iskall hemresa.
MFF behöver den här gången ett riktigt bra resultat med sig ner, det är jag övertygad om. Det kommer laget också att få garanterat - om man har med sig spelare nummer tolv fullt ut.
Så här skrevs det på twitterkontot Macedonian Football - som också är kopplat till en heltäckande hemsida på engelska - efter MFF-matchen mot AFC United:
"Supportrarna var fantastiska. De är både högljudda och sätter mycket press på domaren. Varje domslut som går emot deras lag, så buar de och visslar, medan de jublar över varje positivt anfall för Malmö. Därför kommer Uefas val av domare i första mötet att vara kritiskt."
Vidare i en ren matchsummering:
"Supportrarna var högljudda och inne i matchen. De kommer helt säkert att vara en utmaning för Vardar."
Det är skillnad på 14 000 åskådare och en malmöitisk häxkittel. Jag fäster inte så stor vikt vid snacket om påverkan på domaren (jag vill inte se domare som påverkas av publiken), men har starka minnen för hur lag som Rangers, Celtic, Salzburg, Olympiakos och ja, till och med Atletico Madrid reagerat.
En malmöitisk häxkittel skulle aldrig Vardar Skopje klara av, det är ytterst sällan de spelar inför stora åskådarskaror. Vi har sett mycket större lag darra i den situationen.
Men än viktigare är egentligen den andra sidan av saken. Hur Malmö FF:s egna spelare reagerar på en häxkittel. Jag kan garantera att matcherna mot Ventspils och Zalgiris aldrig slutat 0-0 med den magiska brygden kokande på läktarna.
Vad jag inte förstår är att alla de som köar i timmar för biljetter om motståndet heter Celtic, Salzburg eller PSG, inte inser att det är den 12 juli det avgörs. Att det generellt är i den här kvalomgången är och har varit tuffa utmaningar. Jag upprepar igen - en instött retur från en meter av Isaac Kiese Thelin var räddningen mot Ventspils, en snedträff med vänstern från Anton Tinnerholm var lösningen mot Zalgiris.
Jag förstår att många är på semester. Jag skriver inte dessa rader som ett inslag för att hjälpa Malmö FF att fylla läktarna. Det är givetvis inte min uppgift.
Jag försöker snarare förstå hur den så kunnige och passionerade Malmö FF-supportern resonerar som vill uppleva häxkittlar hela hösten, men förhåller sig avvaktande och passiv nu.
Det är nog läge för lite klassisk hets i supporterleden nu för att få med alla till stadion.
En häxkittel ger nästan automatisk garanti för magisk fortsättning i sommar.
Annars kan MFF räkna med en annan typ av häxkittel i returen alltså. Det kommer inte att koka på läktarna, som knappast blir välfyllda. Men betänk själv fotbollsspel i 36-gradig värme, utan vind, med långvarig torka och upphettning dessutom i bakgrunden. Inte överraskande lyfter Macedonian Football fram just det som ett segervapen för Vardar Skopje efter ett bra resultat i Malmö.
För övrigt så ska MFF kanske vara glada för att det blev hemmamatch först. För väderleksrapporten för Strumica är än "värre" nästa vecka.
Vädret i Malmö samma dag? Nja, lite mer svenskt om man säger så.
Gå till toppen