Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU:s ordförande vill minska införselskvoter för alkohol

EU:s nya ordförandeland Estland vill minska kvoterna för hur mycket alkohol man får föra med sig över landsgränsen. Och flera instanser trycker på för en ny gemensam europeisk alkoholstrategi. Svenska politikern Ewa-May Karlsson har tagit fram ett förslag.

EU har haft en gemensam alkoholstrategi förut, som löpte över tio år fram till 2012. Den satte avtryck: flera länder satte ålder på när man får börja köpa alkohol och flera länder införde promillegränser för bilkörning. Baksidorna av alkoholkonsumtionen började diskuteras, och alkohol blev i högre grad sedd som en folkhälsofråga. Det blev tydligt att det saknades statistik på alkoholens skadeverkningar – i många EU-länder finns till exempel inte statistik över alkoholrelaterade trafikolyckor.
– Strategin strukturerade upp arbetet och gjorde alkohol till ett politikfält, säger Kalle Dramstad som arbetar för nykterhetsorganisationen IOGT/NTO i Bryssel.
Nu vill både EU-parlamentet och EU:s hälsokommissionär ha en ny gemensam alkoholstrategi. Också Världshälsoorganisationen WHO, som har antagit en global strategi om alkohol, trycker på. EU-parlamentet antog en resolution 2015 som de skickade till EU-kommissionen.
– Och hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis är mycket engagerad i frågan, säger Ewa-May Karlsson, (C).
Hon är ledamot i EU:s regionkommitté, en rådgivande församling bestående av lokala politiker från alla länder i EU. Och hon står bakom regionkommitténs rapport och förslag till ny alkoholstrategi som kom i april. Under ett seminarium i Almedalen diskuterades förslaget.
I kommitténs rapport kan man bland annat läsa att uppskattningsvis var fjärde trafikolycka i EU beror på alkohol, och att tusen personer i Sverige dör varje år i cancer orsakad av drickande. Ytterligare ett 60-tal sjukdomar som kan orsakas av alkohol radas upp.
Ett av förslagen är att höja priset på alkohol – en mycket verkningsfull åtgärd.
– Väldigt billig sprit lockar till överkonsumerande, och det är det som Estland tittar på, säger Ewa-May Karlsson.
Ett annat är att minska marknadsföringen, särskilt gentemot barn och unga. Ett tredje förslag handlar om att sätta etiketter på vinflaskor där det bland annat står hur många kalorier vinet innehåller. Bryggerierna på Europanivå är positiva och håller redan på att skapa sådana etiketter på eget initiativ.
– Konsumenter vill ha etiketter som beskriver vad som är i flaskan. Vi vill även att det står på dem att man inte bör köra bil när man dricker, eller dricka när man är gravid, säger Ewa-May Karlsson.
Men EU är fortfarande långt borta från att få en lika sträng alkoholstrategi som den nyligen antagna tobaksstrategin. I förslaget har Ewa-May Karlsson fått kompromissa in skrivningar som "Ansvarsfull alkoholkonsumtion är förenlig med en hälsosam livsstil."
– Man vill inte prata om att alkohol orsakar skador även om man inte dricker som missbruk, säger Ewa-May Karlsson.
Det kommer att ta flera år att få strategin på plats. EU-kommissionen, som äger frågan, har just nu fullt upp med migrationspolitik och brexit.
– Det blir inte innan EU-parlamentsvalet 2019, tror Ewa-May Karlsson.
Gå till toppen