Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommarjobbet där hon blir sin egen chef

Barnpassning, trädgårdstjänst och hemkörning av frukostbullar. I olika kommuner prövar ungdomar nu sin skicklighet inom entreprenörskap. Sara Sällberg, 16 år, ska hyra ut stand up paddleboards i Barsebäckshamn.
– Nu när jag varit sommarentreprenör vill jag inte göra något annat än att vara entreprenör, säger hon.

Sara Sällberg tror att det går att få en utomlandskänsla i Kävlinge - genom att paddla med stand up paddleboards.
Sara Sällberg, i Löddeköpinge, har precis slutat nian. Istället för att söka ett vanligt sommarjobb eller ägna sig heltid åt strand och vänner, ansökte hon om att bli sommarlovsentreprenör. Hon fick en plats som en av Kävlinge kommuns 18 unga entreprenörer i sommar.
Konceptet sommarlovsentreprenörer finns i flera kommuner, med något varierande upplägg.
– Jag tycker om att själv bestämma exakt vad jag vill göra, och att jag kan göra vad som helst. Allting beror på mig, om jag ska tjäna pengar eller inte. Detta blir jättekul!.
Hennes företagsidé är uthyrning av stand up paddleboards i Barsebäckshamn.
– Föreställ dig en surfingbräda, fast tjockare och mycket mer stabil. På den står man och paddlar sig fram, för att träna och för att ha roligt, säger Sara Sällberg som har svårt att tänka sig hur ett vanligt sommarjobb skulle kunna vara roligare än att vara sin egen chef.
På torsdag drar hon igång sin verksamhet. Eftersom idén är väderberoende kommer hon att publicera vilka tider som gäller på sitt instagramkonto.
Den som hyr en bräda av Sara Sällberg kommer också att få sin upplevelse förevigad med ett foto.
I Kävlinge var det 27 unga som sökte en plats. De 18 antagna, mellan 16 och 20 år, har deltagit på sex obligatoriska träffar. För att lära sig mer om affärsplaner, bokföring och göra studiebesök hos det lokala näringslivet. I Kävlinge måste sommarentreprenören driva sitt företag under minst tre veckor.
– Men de flesta gör det alla veckorna. Många har haft tankar på sin idé länge och har nu sett en chans att förverkliga den. Detta är inte bara en sysselsättning, utan också en utveckling för ungdomarna, säger Charlotte Malmborg, samordnare för projektet i Kävlinge.
De unga driver företag inom produktutveckling, men också tjänster, som att ge simundervisning och filma bröllop. Sommarlovsentreprenörerna får också 2000 kronor i bidrag, det ska täcka eventuella inköp, material och marknadsföring.
– Det är ett startbidrag som ska möjliggöra att de kommer igång med företaget, sen är det företaget i sig som ska ge inkomsten, säger Charlotte Malmborg.
För Sara Sällberg räcker inte de 2000 kronorna så långt.
– Jag har fått låna pengar av mina föräldrar för att köpa två paddleboards. Men jag ska betala tillbaka när jag tjänat pengar, och så tänker jag sälja dessa paddleboards när säsongen är slut. Nu när jag vet att jag är skyldig mina föräldrar pengar så kommer jag att jobba ännu hårdare, säger hon.
Även i Staffanstorp är 12 unga, mellan 17 och 19 år, igång med sina företag i sommar. Det handlar om allt från smide och fotbollsträningar för barn, till skönhet och fitness.
– Under två veckor har de unga drillats i affärsplaner och deras idéer har växt fram. Sedan är det eget ansvar som gäller, att ha kontakt med myndigheter och hitta kunder. Gensvaret från de unga brukar vara att ”oj vad mycket ansvar vi fick ta, och oj vad roligt det var”. De växer mycket som människor, säger Annika Jalgén, vd för näringslivsbolaget Business Port Staffanstorp, som är med och driver motsvarande koncept i Staffanstorp.
Sara Sällberg i Kävlinge är glad över att få arbeta sig igenom sommaren.
– Det är en stor möjlighet att få tänka fritt, säger hon.
Läs mer om de unga företagarna och om deras produkter och tjänster här:
Staffanstorp
Kävlinge
Gå till toppen