Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En vandring genom 1200 år av islamisk konst

Att stiga in på fjärde våningen i det röda tegelhuset som innehåller Davids samling är som att starta en resa genom 1 200 år av islamisk konsthistoria.

Davids samling, på Kronprinsessegade, är stängt på måndagar.
Davids samling är den danske advokaten och konstsamlaren C L Davids. Han upplät först delar sitt hem på Kronprinsessegade, mitt emot Kongens have i Köpenhamn, till ett museum för sina samlingar. I dag upptas hela huset av Davids samling som förutom den islamiska konstsamlingen också innehåller en europeisk samling av europeiska möbler och konsthantverk från 1700-talet och nyare dansk konst.
Museet rekommenderar att man börjar vandringen högst upp där det islamiska samlingen introduceras.
Låna gärna en läsplatta som hjälper dig att läsa informationen om föremålen. Skyltarna kan ibland vara lite svårlästa.
De tre kapitälerna, pelarhuvuden, i alabaster kommer från den syriska staden Raqqa. När de gjordes på 800-talet hette staden Nikephorion.
Den innehåller mycket vardagsföremål, men också religiösa symboler och konstverk.
Här hänger till exempel tre pelarhuvuden från Raqqa, den syriska staden som IS gjort till sin, men som den islamistiska terrorgruppen verkar förlora greppet om nu.
Keramik från Kina och Mellanöstern.
Keramikplattor med tusen år på nacken, men som känns moderna.
Formerna känns fortfarande igen.
800-tals glasföremål från Iran och Irak.
Dubbeldörr från Marocko och 1600-talet. Den har suttit på en viktig byggnad, kanske en religiös sådan.
En hel del av föremålen känns väldigt moderna trots att de kan ha mer än tusen år på nacken. Keramikens mönster känns ofta igen och ett av mattrummet med sina lådor som man kan dra ut har flera igenkänningar.
Davids samling räknas som en av världens främsta när det gäller konst och konsthantverk från Mellanöstern.
Vilhelm Hammershøi är nog främst känd för sina interiörer.
Men här finns också modern dansk konst. Bland annat hänger elva verk av den danske konstnären Vilhelm Hammershøi på andra våningen i det vackra huset.
På samma våningsplan är flera rum inredda med möbler och konsthantverk från Europas 1700-tal.
Möbler från Europas 1700-tal fyller ett åar av rummen i det vackra huset på Kronprinsessegade
Kristallkronor och magnifika möbler är sparsmakat utställda i de vackra rummen som vetter mot Kongens have.
En byst i foajén är den enda påminnelsen av C L David i museet som bär hans namn. Han levde mellan 1878 och 1960.
C L David, som föddes 1878, ärvde en förmögenhet av sina föräldrar som dog tidigt. Han arbetade som överrättsadvokat i Köpenhamn och hade flera av den tidens stora företag och makthavare som klienter. Bland annat försvarade han bankdirektören Emil Glückstadt i rättegången efter Landmandsbankens krasch 1922. Glückstadt dog dock innan rättsprocessen var avklarad.
Men det var konsten som var C L Davids stora intresse. Redan som ung började han samla och 1917 köpte han huset på Kronprinsessegade 30. Han lät bygga om huset så att det fick en fjärde våning med plats för hans samlingar.
Hundra år senare tillhör Davids samling museigruppen som heter Parkmuseerna. Det är sex museer nära Kongens have och Nørreport - förutom Davids samling ingår Cinemateket, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, Statens Museum for Kunst och Statens Naturhistoriske museum. Ett årskort till alla sex kostar 195 kronor, vill du bara gå på David samling är entrén fri.
Gå till toppen