Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erik Magnusson: För att överleva politiskt måste Ebba Busch Thor åter göra KD till ett pensionärsparti

Kristdemokraterna är i ett farligt läge – i akut fara för att tvingas lämna riksdagen nästa höst. I det läget måste partiet hårdsatsa på sina kärnväljare – de äldre i samhället.
Det är grundtanken bakom KD-ledaren Ebba Busch Thors äldreutspel i Almedagen.

Ebba Busch Thor är Sveriges i särklass yngsta partiledare som nu måste satsa på Sveriges äldsta väljare.Bild: Karl Melander
Ebba Busch Thor vill få till stånd en "äldreboendemiljard" till kommunerna, enligt samma modell som den så kallade kömiljarden till sjukvården.
"Det pågår ett välfärdssvek", sade KD-ledaren när hon på torsdagen lade fram ett åtgärdsprogram med ett tiotal konkreta förslag för att ge pensionärer ett tryggare boende på ålderns höst.
Ebba Busch Thor gör ingen hemlighet av att Kristdemokraterna historiskt sett har haft ett mycket högt förtroendekapital bland äldre väljare. Det var ett framgångsrecept när Alf Svensson erövrade 12 procent av rösterna i 1988 riksdagsval.
Också Göran Hägglund lade som KD-ledare och socialminister tonvikt vid politiska förslag som gynnade de äldre. Han såg i nästan varje alliansbudget till att öka bostadstilläggen för pensionärer och slogs med de andra borgerliga partierna för att få ner pensionärsskatten.
Det var ett viktigt skäl till att Hägglund lyckades hålla KD över den magiska fyraprocentsspärr som gav partiet en plats i riksdagen. Men pensionärsstödet för Kristdemokraterna har sedan början av 2000-talet krympt undan för undan.
För femton år sedan sympatiserade 18 procent av pensionärerna med KD. Bland kvinnliga pensionärer var stödet ännu lite högre. Idag ligger de siffrorna någonstans kring 5-6 procent. Partiet är långt ifrån att vara det pensionärsparti man en gång var.
Ebba Busch Thor är med sina 30 år Sveriges i särklass yngsta partiledare. Hon styr över ett parti som ligger närmare 3 än 4 procent i opinionsmätningarna. Därför framstår det som helt nödvändigt för henne att åter profilera Kristdemokraterna som ett äldreparti när det snart är dags för valrörelse.
"Vi har varit ett av de få partier som lyft äldrefrågorna. Jag vill visa att en röst på KD är en röst för att de äldre åter får en plats vid regeringsbordet", säger hon.
Hon betonar att det en gång var äldrefrågorna som förde henne in i politiken.
Därför kommer KD att slåss än hårdare för att allianspartierna gemensamt ska försöka slopa skattegapet mellan pensionärer och löntagare. Ebba Busch Thor visar nu att det finns ytterligare krav som partiet tänker gå fram med för att vinna röster från äldre – och kanske från anhöriga som har fått som en livsuppgift att vårda sina gamla föräldrar.
Ebba Busch Thor vill ta strid mot tuffare biståndsbedömningar i kommunerna, för fler särskilda boenden, för ett högre tak på bostadstillägget för pensionärer, för fler trygghetsboenden. Med mera, med mera.
Ebba Busch Thor låter som ett eko av Alf Svensson i den pamflett om partiets nya äldrekrav som nu sprids i Almedalen:
"Att våra äldre ska få åldras i trygghet och med värdighet är en stark drivkraft för oss Kristdemokrater".
En selfie i Almedalen. KD är farligt svaga i opinionsmätningarna. Ebba Busch Thor siktar på 4 procent.Bild: Karl Melander
Gå till toppen