Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Låt inte den politiska färgen gå i arv

De politiska symbolerna syns överallt under politikerveckan i Almedalen. Sätt inte dem på era barn, uppmanar Amanda Soltanian.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Den 2 juli gick den årliga politikerveckan i Almedalen av stapeln. Under åtta dagar kommer svenska politiker och opinionsbildare att samlas för att försöka vinna stöd och förtroende för sin politik. Det politiker säger verkar emellertid spela allt mindre roll. De allra flesta tycks istället överta sina politiska åsikter från sina föräldrar. Att aktivt överföra sin politiska färg till sitt barn är något som varje förälder bör göra sitt yttersta för att undvika.
Det är tyvärr en vanlig företeelse att yngre barn, som tillsammans med sina föräldrar deltar under Almedalsveckan, är iklädda eller bär merchandise tillhörande samma politiska parti som föräldrarna. Detta berör en åldersgrupp som ännu inte har de förutsättningar som krävs för att vara förmögen till att bilda en egen politisk uppfattning. Problematiken ligger inte i att de tycker likadant som sina föräldrar, utan i att barn indoktrineras i en ålder då de omöjligt kan göra medvetna ställningstaganden.
Det är svårt att helt undgå att påverka sitt barn på ett politiskt plan, men ett forum som Almedalsveckan riskerar att tappa en stor del av sitt värde om politisk färg går i arv istället för att åsikterna bildas utifrån objektiva intryck och egen fri vilja.
Vi bör ställa oss frågan om vill leva i ett samhälle där politiska val baseras på familjerelationer snarare än människans egen politiska medvetenhet. Sverige är ett fantastiskt land som genom demokrati och öppenhet ger människor möjligheten att debattera samhällsfrågor och delta i politiska samtal. Valmöjligheter finns det gott om, till skillnad från situationen i många betydligt mindre lyckligt lottade länder där enbart ett alternativ finns tillgängligt. Att låta politisk färg gå i arv vore att gå miste om detta privilegium, vilket med andra ord skulle innebära att vårt politiska system missbrukas helt och hållet.
Låt inte politisk färg gå i arv, låt istället politisk färg presenteras som ett av många alternativ för kommande generationer att ta hänsyn till när deras egna ställningstaganden ska formas.

Amanda Soltanian

Amanda Soltanian är 18 år, gymnasiestuderande elev på ett samhällsvetenskapligt program med internationell profil
Gå till toppen