Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polischefen: "Kommer att gå lugnt till"

Trots kritik ser rikspolischefen Dan Eliasson ingen annan möjlighet än att tillåta nazistiska NMR:s närvaro under Almedalsveckan, och han är övertygad om att allt kommer att gå lugnt till. Under tiden har budskap om kärlek och gemenskap skrivits i asfalten där nazisternas tält ska stå.

Manifestation mot nazism i form av ord skrivna med krita på asfalten på platsen där Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) ska resa sitt tält senare på torsdagen under Almedalsveckan.Bild: Janerik Henriksson/TT
– Vi har ett gott underrättelsearbete och en god bild av vad som kommer att hända här i Almedalen. Vi är som polismyndighet väl förberedd. Det kommer att gå lugnt till, det är vår uppfattning, säger Eliasson i en TT-intervju.
Det är främst Region Gotland som kritiseras för att man upplåtit mark åt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Visby under Almedalsveckan. Bland andra från statsminister Stefan Löfven (S). Andra kritiker, som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har även pekat på att polisen oftare borde kunna ha nekat tillstånd med hänvisning till den allmänna ordningen.
– Vi har i Sverige en grundlagsskyddad demonstrations- och yttrandefrihet, en långtgående rätt att ordna allmänna sammankomster. Det är den juridik som gäller, säger Eliasson.
NMR får ha ett tält nära Almedalsparken, hålla debatter och seminarium där, samt hålla tal i en timme varje dag fredag–söndag. Kritikerna tycker att polisen kunde ha gett tillstånd för annan tid och plats.
– Vi har följt regelverket och det har varit föremål för domstolsprövning och hittills har ingen konstaterat att vi gjort fel, säger Eliasson.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker att det är viktigt att värna yttrandefriheten men att det är fruktansvärt att ett nazistiskt parti kan närvara.
– Nordiska motståndsrörelsen är antidemokratisk och våldsbejakande och det är många arrangörer som inte har känt att de kan garantera säkerheten för sina deltagare och besökare och då har jag satt ett frågetecken kring om man verkligen har fattat rätt beslut att ge dem så stort utrymme i Almedalen och inkräkta på andra människors frihet.
I en tyst protest har människor placerat en hög med skor på platsen där NMR ska ha sitt tält. Under torsdagskvällen skrev barn och ungdomar med kritor budskap om kärlek, gemenskap och demokrati i asfalten.
Bredvid finns bland andra Jämlikhet Assistans Gemenskap (JAG), för människor med funktionsnedsättningar. JAG vill inte vara kvar när NMR kommer.
– Många av våra medlemmar känner sig otrygga och är i en utsatt position om något händer, säger verksamhetschefen Cecilia Blanc.
JAG började riva sitt tält på torsdagskvällen. På väggen visades samtidigt affischer om nazisternas program för att utrota funktionsnedsatta, T4, under 1930- och 40-talen i Tyskland.
– Vi vill skicka en påminnelse om vad som händer om man låter människosyn och grundläggande värderingar glida i väg, säger Blanck.
I samband med rivandet av tältet kritiserade också den tidigare V-ledaren Lars Ohly, numera ordförande i organisationen Funktionsrätt Sverige, polisen och Region Gotland.
– Jag menar att arrangörerna på det här sättet äventyrar Almedalsveckans framtid, säger han.
Gå till toppen