Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så här ska nya Kämnärsrätten se ut

I september börjar NCC bygga 185 nya studentbostäder på Norra Fäladen. Projektet är första delen av nya Kämnärsrätten som förväntas kunna hysa runt 1 500 studenter.

Så här är det tänkt att området Kämnärsrätten ska se ut när nybyggena är klara. Området ligger på Norra Fäladen, mittemot Willys och Lidl.Bild: Fojab Arkitekter
Första etappen i byggprojektet kallas Proto, som betyder första på grekiska.
– Först och främst är det fyrklöverhusen som ska ersättas. Vi ska bygga ett hus med sex våningar plus vindsvåning och två stycken lägre hus. Främst är det ettor, tvåor och kompislägenheter som byggs och de kommer ha plats för 300 studenter, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.
Fyrklöverhusen är de små fyrkantiga husen som ligger längs Magistratsvägen. De byggdes på 60-talet som en temporär lösning på den akuta bostadsbrist som rådde. AF-bostäder har hittills rivit 250 av de totalt 700 bostäderna på Kämnärsrätten för att göra plats för de tre nya husen.
De så kallade fyrklöverhusen byggdes på 60-talet och härstammar ur miljonprogrammet. Idag rivs de för att göra plats för nyare och mer miljövänliga studentboenden.Bild: Håkan Röjder
På en del av marken som har frigjorts ska det byggas ett hus med en skola i bottenplan och studentbostäder ovanpå.
De nya bostäderna har ungefär en tredjedel så mycket energianvändning som fyrklöverhusen. Vilket innebär att även om det finns runt tre gånger så många studenter på plats om några år så kommer energibehovet att vara detsamma.
– Lägenheterna ska också se annorlunda ut än de gamla. De enkäter vi gör med våra studenter visar att de vill ha mycket yta till kök och matlagning och så klart låg hyra.
AF-bostäders målsättning är att hyran inte ska överstiga 3 000 kronor per boende i månaden.
– Vi börjar bygga i september och beräknar första inflytt till våren 2019. Vi bygger bostäderna och flyttar in studenterna i etapper, säger Magnus Cederberg.
Här visas ett av de lägre husen som de ska se ut från Kämnärsvägen. Huset har tre våningar och en vindsvåning.Bild: Fojab Arkitekter
Gå till toppen