Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Stöd lovas till Italien på Medelhavet

"Alla tillgängliga redskap" ska användas för att få kontroll över flykting- och migrantsituationen på Medelhavet, lovar EU:s medlemsländer. Italien vill knäcka människosmugglarna vid Libyens södra gräns.

Migranter på väg att försöka korsa gränsen mellan den italienska Ventimiglia och Frankrike. Arkivbild.Bild: Chiara Carenini/AP/TT
– Förståelse har uttryckts för Italiens oro, konstaterar Italiens inrikesminister Marco Minniti efter torsdagens EU-möte i Tallinn, enligt nyhetsbyrån AFP.
Hittills i år har över 85 000 flyktingar och migranter kommit till Italien. Merparten av dem är västafrikaner på jakt efter ett bättre liv, vilket gör att de inte omfattas av EU:s tidigare beslut om omfördelning av asylsökande – som bara gäller personer från länder varifrån i genomsnitt över 90 procent av alla asylsökande verkligen beviljas asyl i EU.
Italien har bett om akut hjälp från övriga EU, men får än så länge blankt nej på sina önskemål om att kunna skicka migranter till hamnar i grannländerna. De inrikes- och migrationsministrar som möttes i Tallin på torsdagen är ändå överens om att situationen "är av stor oro för alla medlemsstater" och välkomnar därför EU-kommissionens nya handlingsplan från i tisdags.
I ett gemensamt uttalande från mötet lovar EU-länderna att fortsatt utveckla den libyska kustbevakningens förmåga, "kraftigt förstärka" gränskontrollerna vid Libyens södra gräns och arbeta ännu mer med Niger och Mali för att förhindra migranter att ta sig mot Libyen.
Planerna på "tydligare regler" för hjälporganisationernas verksamhet på Medelhavet välkomnas också, samtidigt som Italien får fullt stöd för att "implementera en effektiv migrationspolitik".
Inför mötet betonade mötesvärden Andres Anvelt, inrikesminister i EU:s nuvarande ordförandeland Estland, vikten av att EU-länderna kan skicka de personer som inte har asylskäl tillbaka till sina hemländer.
– Det finns ingen anledning att komma hit om man inte har rätt att göra det. Legal invandring är en möjlighet, men illegal migration och också ekonomisk migration måste stoppas, sade Anvelt i Tallinn.
Vid ett parallellt möte i Rom talade Italiens utrikesminister Angelino Alfano sig varm för "effektiva" kontroller i de länder varigenom migranterna tar sig in i Libyen.
– För att minska antalet som anländer hit måste vi minska antalet som kommer till Libyen. Om smugglarna inte kan garantera en ankomst till Europa så kommer deras resebyråer att gå i konkurs, sade Alfano enligt AFP.
Fakta

EU:s handlingsplan för Medelhavet

EU-kommissionen lade i tisdags fram en omfattande handlingsplan för att hantera flykting- och migrantläget kring Medelhavet.

I planen ingår 46 miljoner euro för att "stärka kapaciteten hos de libyska myndigheterna" samt 35 miljoner euro för "hantering av migrationsströmmar i Italien".

EU:s medlemsländer uppmanas att bidra mer ekonomiskt till EU:s förvaltningsfond för Afrika, skynda på omplaceringen av asylsökande som kommit till Italien, påskynda diskussionerna om framtidens asylsystem och hjälpa till med återsändandet av personer utan asylskäl från Italien.

Italien ska i sin tur bland annat ta fram en uppförandekod för de hjälporganisationer som genomför sök- och räddningsinsatser på Medelhavet.

Källa: EU-kommissionen

Fakta

Migranter över Medelhavet

Under 2015 och 2016 skedde det största inflödet av flyktingar och migranter in i EU över Grekland. En stor majoritet av dem som anlände den vägen var asylsökande från Syrien, Afghanistan och Irak.

Efter EU:s uppgörelse med Turkiet i fjol våras har dock flödet i öster minskat. I stället kommer nu de flesta över centrala Medelhavet mot Italien. Av dessa är majoriteten västafrikaner från främst Nigeria (15 procent), Guinea (10 procent), Elfenbenskusten (9 procent), Gambia (7 procent), Senegal (7 procent) och Mali (5 procent).

Övriga ursprungsländer på topp 10-listan är Bangladesh (12 procent), Marocko (6 procent), Eritrea (4 procent) och Sudan (4 procent).

Källa: Flyktingorganet IOM

Gå till toppen