Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tonåringar testar på livet som journalist – och frustrationen när ingen svarar när man ringer

Vad har Zlatan inneburit för Rosengård? Varför tränar man egentligen på utegym? Och kan inte SF Bio sänka priset på biobiljetter? Välkommen till en redaktion där högstadieungdomar sätter agendan.

Finon Alkawabi är 14 år, och född och uppvuxen i Rosengård. Framöver planerar hon att skriva en artikel om högstadiebaler. ”Det finns många oskrivna regler kring balerna, vad för sorts klänning man ska ha och så vidare” säger hon.Bild: Julius Viktorsson
Klockan slår nio och morgonmötet drar igång.
Runt ett bord på Media Evolution City i Dockan sitter elva ungdomar och lägger fram idéer.
– Jag skulle vilja skriva en krönika om varför Zlatan är viktig för Rosengård. Och hur det skulle se ut om han inte hade vuxit upp i Rosengård, säger Finon Alkabawi.
Hon är 14 år och går vanligtvis på Kryddgårdsskolan i just Rosengård. Men den här sommaren är hon reporter i ett projekt som kallas Ung i Malmö. Projektet finansieras av Malmö stad och är vad det heter: under sex sommarveckor ska totalt 30 högstadieungdomar skildra hur det är att vara ung i Malmö. Metoden? Journalistik, förstås.
Till sin hjälp har de två journaliststudenter från Lunds universitet: Elin Wieslander och Celia Boltes, som har gett ungdomarna en snabbkurs i intervjuteknik, journalistiskt skrivande och källkritik.
– Jag blev helt såld på idén när jag fick höra om den. Vi coachar och handleder ungdomarna, och det får också mig att utvecklas. Jag blir säkrare på det som jag själv är ganska ny på, säger Elin Wieslander.
Ali Abas sätter upp en idélapp på whiteboarden.Bild: Julius Viktorsson
Det råder definitivt ingen brist på idéer runt bordet: någon jobbar med ett reportage om kulturhuset Arena 305, en annan planerar att intervjua en syokonsulent om vad man ska tänka på när man söker till gymnasiet, och en tredje vill fråga SF Bio varför biobiljetterna är så dyra.
– Det här ser skitbra ut! Vi har en bra spridning på ämnen, och en tydlig väg att gå framåt, säger Elin Wieslander, och arbetet sätter igång.
Ali Abas är 15 år och bor i Hyllie. Han har hört ett rykte om att Borgarskolans elever ska gå på Pauliskolan medan Borgar byggs om. Men stämmer det verkligen?
Ibland underlättar det att lista alla olika stadsdelar i Malmö när man spånar idéer.Bild: Julius Viktorsson
Han ringer Malmö stads gymnasieförvaltning för att fråga, men rätt person svarar inte.
– Jag har lite blandade känslor inför det här, säger han och suckar.
– Det är svårt när man inte får tag i den man vill få tag i.
Men skam den som ger sig: Ali Abas får några goda råd av handledarna, och ringer på nytt. Nu får han tag i någon som ska kolla vad som gäller, och återkomma. Ett litet leende kommer över hans läppar,
– Nu kom jag i alla fall någonstans!
Du kan läsa reportrarnas artiklar här.
Gå till toppen