Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åkesson: "NMR är en terrororganisation"

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser nazistiska NMR som en terrororganisation.
– Det är mer terror än politik, säger han till TT.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen kastar tillbaka skorna från skomonumentet som byggts i protest mot organisationens deltagande.Bild: Janerik Henriksson/TT
Åkesson tycker att det är "olustigt" att NMR kan närvara under Almedalsveckan, även om den svenska demokratin tillåter att man är nazist och har extrema åsikter.
– Men här använder man politiskt våld som metod och gör man det är man i första hand terrorist och inte politiker och då ska man behandlas på ett annat sätt än andra politiska organisationer, säger SD-ledaren.
Åkesson hänvisar till att det finns personer med kopplingar till NMR som ägnar sig åt terror, som bomber mot motståndare och mot flyktingförläggningar.
– Det tål att tänka på om man kan göra något för att hindra dem att existera, säger han.
Åkesson har dock svårt att se att polisen skulle kunna säga nej till att ge NMR mötestillstånd med dagens regler.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anser att det är fruktansvärt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är med i Almedalen.
– Det är fruktansvärt. I praktiken innebär det att andras möjlighet att uttrycka sina åsikter begränsas, säger han.
En del personer och organisationer har valt att packa ihop och lämna Almedalen, eftersom de inte känner sig trygga eller välkomna i NMR:s närvaro.
– Det offentliga måste ha en mycket större beredskap för att stå emot olika typer av våldsbejakande grupper, säger Fridolin.
Han understryker att Regionen Gotland inte har någon skyldighet att hyra ut en plats till "en nazistisk våldsbejakande grupp"
Gå till toppen