Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Almedalsbesökare får hjälp med garderoben

Det började med att politiker fick låna kläder till sina framträdanden förra året. I år är besökarna som kommit ut med nya kläder från Almedalsgarderoben många fler.

Ordet hållbarhet i olika betydelser genomsyrar en stor del av Almedalsveckans drygt 4 000 evenemang. Svensk Handel i samarbete med Swedish Fashion Council har valt att manifestera detta tema med att låna ut kläder till hugade besökare. Flera medlemsföretag har skänkt kläder och sedan kan den politiker, opinionsbildare eller vem som helst som har klädkris komma in och låna lämpligt plagg till sitt framträdande eller rosémingel. Lånet är gratis och gäller till nästa dag.
– Förra året siktade vi in oss på politiker men det spreds snabbt via sociala medier och i år har intresset varit stort, säger Maria Sandow, som jobbar med hållbarhetsfrågor hos Svensk Handel.
Charlotte Aleman lånade flera plagg i Almedalsgarderoben, som Svensk Handel anordnar för att skapa uppmärksamhet kring medlemsföretagens hållbarhetsarbete.Bild: Svensk Handel
Charlotte Aleman jobbar på Post- och Telestyrelsen. Hon lånade med sig flera plagg och eftersom kläderna även börjar säljas i slutet av veckan slår hon till.
– Jag fick reda på detta via Instagram. Nästa år behöver jag ju knappt packa med mig nåt, skrattar hon och swishar över betalningen för kläderna till Barncancerfonden.
De som vill köpa plaggen får välja valfri organisation att skänka pengar till.
Byxorna som Centerpartiets ledare Annie Lööf haft på sig hänger på en av klädställningarna i Almedalsgarderoben.
Men den som vill ha politikerflärd och äga centerledaren Annie Lööfs byxor eller EU-minister Ann Lindes mönstrade klänning får lämna bud på Tradera, där pengarna går till Naturskyddsföreningen.
Gå till toppen