Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Åkesson låtsas vara Sverigedemokraten som inte är rasist. Det går sådär.

Jimmie Åkesson har svårt att få ihop det.Bild: Janerik Henriksson/TT
I onsdags fick lyssnarna av Sveriges Radios Sommar i P1 höra något så ovanligt som en person som ägnade sin stund i radio till att helt undvika nostalgi. Malin Persson Giolito, författare och jurist, talade istället om rättvisa och orättvisa, om att det finns en gräns för hur ojämlikt ett samhälle kan bli och hur förmågan att välja mellan det enkla och det rätta definierar vilka vi är. Hon har snart bott mer än halva sitt liv utomlands, "men inte en enda människa har någonsin oroat sig för min kulturella egenart och hur jag ska anpassa mig till det land i vilket jag bor".
Med Persson Giolitos ord färskt i minnet lyssnade jag under fredagsmorgonen på utfrågningen av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Sveriges Radios P1-morgon.
Vem är egentligen svensk? frågar programledaren Åkesson. Den som är född i Sverige av svenska föräldrar eller den som är adopterad till Sverige i ung ålder, är hans korta svar. Men, säger han, också den som flyttar till Sverige och assimileras kan bli svensk.
Vi ska inte glömma att en av Åkessons viktigaste uppgifter som ledare för partiet är att vara Sverigedemokraten som inte är rasist. Vi ska kunna lita på att Jimmie Åkesson håller brunskjortorna borta, tar dem i örat som offentligt säger det som ska stanna i slutna partirum och pedagogiskt bortförklarar partisekreterare Richard Jomshofs Twitterrasism.
Vem är svensk? Den som assimileras, säger Åkesson. Enligt Sverigedemokraternas principprogram innebär det att man "med icke-svensk bakgrund talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation".
Om du Jimmie Åkesson skulle flytta till ett annat land, frågar programledaren, och tar Turkiet som exempel, skulle du då kunna bli assimilerad så som du enligt ert principprogram vill att andra ska assimileras till Sverige?
Nej, det skulle vara svårt, nästintill omöjligt, svarar Åkesson. Åtminstone för honom. Kanske skulle det gå bättre för barnen.
Sverigedemokraterna propagerar för assimilering, men har en partiledare som säger att det för de flesta invandrare inte är möjligt. Partiet säger sig acceptera att människor kommer hit från andra länder, samtidigt som dessa människor inte kan bli fullvärdiga svenskar. Vad det skulle skapa för samhälle? Det är Sverigedemokraterna helt ointresserade av att diskutera. Politiken vidgar klyftorna mellan den som är född i Sverige och den som inte är det, och det är själva poängen.
Det finns en gräns för hur ojämlikt ett samhälle kan bli, sade Malin Persson Giolito i sitt sommarprogram.
Jimmie Åkesson håller inte med.
Gå till toppen