Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Nytt läge med Trump. Även för Europa.

Mycket att diskutera, konstaterade den amerikanske president Donald Trump inför G20-mötet i Hamburg. Han syftade inte minst på mötet med ryske kollegan Vladimir Putin. På fredagen träffades de båda ledarna för första gången och skakade leende hand. Men frågan är om det var lika vänliga miner vid deras enskilda möte på eftermiddagen.
Stötestenarna är många i relationen mellan Vita huset och Kreml och lär så förbli ett bra tag framöver. Det nya – och allvarliga för säkerhetsläget i världen – är osäkerheten om var Trump egentligen står. Visst gjorde han flera markeringar mot Ryssland vid sitt statsbesök i Polen under torsdagen, men han sade även sådant som klingade väl i den ryske ledarens öron. Och då inte minst om de ryska försöken att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet.
Trump menade att ingen kan vara säker på vem som låg bakom påverkansförsöken. Att den amerikanska underrättelsetjänsten pekar ut Ryssland avfärdade han. Samma underrättelsetjänst hävdade att det fanns massförstörelsevapen i Irak, påpekade Trump nonchalant.
Även om det senare stämmer i sak är det anmärkningsvärt att en amerikansk president visar sådan misstro mot en egen myndighet. Men så kan förstås listan över anmärkningsvärda detaljer i Trumps ledarskap göras väldigt lång.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade till exempel på fredagen för att USA:s nya, protektionistiska drag riskerar att mynna ut i fullskaligt handelskrig.
"Om USA inför tullar på europeisk stålimport så är EU redo att reagera omedelbart", förklarade han på en presskonferens.
Brittiska premiärministern Theresa May vädjade i sin tur till Trump att hitta en väg tillbaka till Parisuppgörelsen om klimatförändrande utsläpp. Faktum är att även Putin betonade klimatavtalets betydelse. Men Trump låter sig inte påverkas – han håller fast vid sitt beslut att lämna Parisuppgörelsen.
I enrum lär Putin och Trump på sin höjd ha berört klimatavtalet i förbifarten. Förhållningssättet till Nordkorea och kriget mot terrorismen är mer brännande frågor. Detsamma gäller synen på läget i Ukraina och Syrien, där Trump var välgörande tydlig på torsdagen.
"Vi uppmanar enträget Ryssland att upphöra med sina aktiviteter i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd till fientliga nationer – som Syrien och Iran", sade han i Warszawa.
I bästa fall var han lika rak mot Putin vid mötet på fredagen. Utåt var båda ganska förtegna i samband med mötet. Inför medierna utbytte de mest artighetsfraser och förhoppningar om positiva effekter av att de sågs.
Ändå blev det i Hamburg åter tydligt att läget är långtifrån vad det var före Donald Trumps presidenttid. USA är inte längre samma pålitliga bundsförvant till Europa.
Inte för klimatet.
Inte för frihandeln.
Och inte för säkerheten i världen.
Läs alla artiklar om: G20 i Hamburg
Gå till toppen