Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Österrike tittar på köp av 18 Gripenplan

Österrike är intresserat av att köpa Jas Gripen till ett värde i mångmiljardklassen, vilket Försvarets materielverk (FMV) bekräftar för TT. – De hörde av sig under våren, säger Joakim Wallin, exportchef på FMV.

Österrike tittar på att köpa 15 stycken Jas 39 C Gripen, och tre dubbelsitstiga av modell D.Bild: Johan Nilsson / TT
Den österrikiska staten vill avsluta sitt program med stridsflygplan av modellen Eurofighter och byta ut det mot ett billigare alternativ, uppger landets försvarsminister Hans Peter Doskozil på en presskonferens på fredagen.
Man tittar därmed på möjligheten att köpa eller hyra 18 Saab Jas Gripen, 15 ensitsiga modell C och tre dubbelsitsiga modell D.
– De begärde inte in några offerter utan det var en prisinformation och den lämnade vi till dem i början av juni, säger Joakim Wallin, chef för export och internationell verksamhet på FMV.
Den österrikiska flygflottan ska fasas ut mellan 2020 och 2023.
Att fortsätta med Eurofighters skulle kosta Österrike cirka 50 miljarder kronor, mestadels för underhåll. Att ersätta dem skulle kunna bli cirka 20 miljarder kronor billigare, enligt landets försvarsdepartement.
Joakim Wallin vill inte nämna vilket prisförslag man lämnat över utan konstaterar att affären ligger i "mångmiljardklassen".
– Det ingick en helhetskostnad, för både att hantera 18 flygplan med alla tillbehör man behöver, som simulatorer och verktyg. Men också vad det kostar att flyga flygplanen ett antal timmar per år. Och sedan inkluderar priset utbildning av förare och tekniker, säger han och förklarar att avtalet liknar det man har med Ungern och Tjeckien.
Österrike har också kontaktat USA och visat intresse för stridsflygplanet F-16 från Lockheed Martin, den största vapentillverkaren i världen.
Landet tittar på att genomföra en affär mellan regeringar, och därmed skulle tillverkaren Saab sälja flygplanen till FMV som då representerar den svenska staten.
Saab vill inte kommentera den potentiella affären utan hänvisar vidare. Nu väntar FMV att höra från Österrike igen "någon gång efter semestrarna".
Landet har länge varit en köpare av svenskt försvarsmateriel, bland annat köpte man 24 begagnade Drakenplan på 1980-talet och landet har också köpt Hägglunds bandvagnar.
– Gripen som produkt passar dem väldigt bra. Det är jättepositivt att de hört av sig, säger Joakim Wallin.
Gå till toppen