Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD vill locka kvinnliga väljare genom att slopa skiftarbete i vården

Sverigedemokraterna vill rikta 400 miljoner till landstingen för att slopa skiftarbete så att vårdpersonalen antingen jobbar dag-, kvälls-, natt- eller helgtjänst. Förslaget ingår i partiets höstbudget, berättar partiets sjukvårdspolitiska talesperson Per Ramhorn.

Per Ramhorn från Malmö är Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson.Bild: Karl Melander
Under årets Almedalsvecka hyr Sverigedemokraterna ett eget hus vägg i vägg med LO:s lokal. Partiet har enligt opinionsmätningarna vuxit till landets näst största efter Socialdemokraterna – i SCB-mätningen från maj låg väljarstödet för SD på 18,4 procent.
Med sikte på att växa mer i arbetarrörelsens traditionella målgrupp och locka fler kvinnor till sin mansdominerade väljarkår har SD under våren gjort sjukvård till en ny profilfråga. Och sjukvård blir det stora temat för utspelen och för Jimmie Åkessons tal under fredagen, berättar riksdagsledamoten Per Ramhorn.
– Vi vill nå de offentliganställda inom vården och majoriteten där är ju kvinnor, säger han.
Sjukvård är nu väljarnas allra viktigaste fråga, enligt Novus. Och enligt en mätning från Ipsos och DN har SD:s förtroende inom sjukvård klättrat uppåt i jämnhöjd med Moderaterna: sju procent av väljarna anser att SD har den bästa sjukvårdspolitiken.
Per Ramhorn är Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson och leder sedan två år en arbetsgrupp som utvecklar partiets politik på området.
– Sverige har varit ett föredöme i många år när det gäller vården. Men nu har andra länder hunnit i kapp och gått om, säger han.
För HD och Sydsvenskan berättar Per Ramhorn om två nyheter som kommer att ingå i Sverigedemokraternas höstbudget.
400 miljoner kronor riktas till landstingen för att de ska kunna slopa skiftarbete.
Partiet vill också införa en modell med en patientansvarig läkare i primärvården på den vårdcentral där man listar sig.
– Både patienten och sjukvården i helhet tjänar på att en namngiven läkare har ansvaret istället för att man ska behöva dra samma sak för en ny läkare gång på gång, säger Per Ramhorn.
När han får frågan om det kommer att finnas tillräckligt många läkare hänvisar han till förslaget från regeringens nationella utredare Göran Stiernstedt, att flytta läkare från sjukhusen till primärvården.
– Den utredningen tycker samtliga partier är bra så det kommer att lösa sig. Sverige är unikt när det gäller sjukhustung vård, säger Per Ramhorn.
Förslaget om att ersätta skiftarbete med fasta tider motiverar Per Ramhorn bland annat med en undersökning där Vårdförbundet tagit reda på varför sjuksköterskor lämnat yrket.
– Det var framför allt arbetstiderna och arbetsmiljön de var missnöjda med.
Idén att istället dela upp tjänstgörningen i antingen dag, kväll, natt eller helg har partiet hämtat från Danmark, säger han.
– Vi har någon sanning i Sverige om att vi måste ha skift för att vården ska fungera. Men det behövs uppenbarligen inte.
Sverigedemokraterna har i sin vårdbudget utlovat satsningar på 7,9 miljarder på offentliganställda och sjukvården nästa år. Största summan, 6,4 miljarder, riktas mot sjukvårdspersonalen: rätt till heltid, slopad karensdag för vårdpersonal, kompetenslyft för undersköterskor och vidareutbildning på arbetstid.
Finansieringen ska partiet redovisa i sin höstbudget, säger Per Ramhorn. Men han konstaterar allmänt att beräkningen bygger på att den kraftigt minskade invandring som partiet förespråkar sänker kostnaderna för flyktingmottagande och integration.
Men är det verkligen möjligt att krympa kostnaderna med tanke på att många som kom under flyktingkrisen nu är nyanlända som behöver skola, bostäder och andra insatser från samhället? Per Ramhorn svarar:
- Ja, absolut.
Sverigedemokraterna utgör ett ensamt block i svensk politik. Såväl statsminister Stefan Löfven som alliansledaren Anna Kinberg Batra kallar partiet rasistiskt. Och trots att Jimmie Åkesson har proklamerat nolltolerans mot rasism kommer avslöjanden från Sverigedemokraterna betydligt oftare än från andra partier om företrädare som sprider rasism. Det gäller bland annat den nu avgångne SD-toppen i Hässleholm, Ulf Erlandsson, som delat texter i sociala medier om bland annat invandrares ”låga IQ” jämfört med ”etniska svenskar”.
– Det skymmer sikten för allt annat gott som vi gör i riksdagen och i landet, säger Per Ramhorn.
Hur ska väljarna förstå det?
– Vi är ett relativt nytt, ungt parti. En del har trott att vi står för en del åsikter som vi verkligen inte gör. Då har de gått med i partiet och uttrycker det. Och då blir de varse att det inte är så. Och oftast blir de uteslutna.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen