Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Starkt halvår för vindkraften

Vindkraften ser ut att gå mot rekordnotering i år. Samtidigt har kärnkraften haft stor betydelse när vattenkraften påverkas av dålig nederbörd, vid halvtid i svensk elproduktion 2017.

Vindkraft kan gå mot en rekordnotering i år. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Ett år med dålig nederbörd och framför allt dåligt med snö har resulterat i mindre vatten i magasinen för vattenkraften. Det har gett kärnkraften större betydelse, visar Energiföretagen Sveriges halvårssummering för 2017.
– Det har varit ovanligt god tillgänglighet på kärnkraften i år, så den har producerat bra vid tillfällen när vi faktiskt har haft mindre vatten tillgängligt än normalt, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige.
Däremot har det varit ett år med mer vind än förra året, enligt Magnus Thorstensson. Den höga produktionen av vindkraft beror delvis på ett utbyggt vindkraftnät som gör produktionsförmågan större.
– Men förra året var faktiskt ett dåligt vindår, så det gör att med normal vind i år kan vi ändå slå rekord, säger Magnus Thorstensson.
Även om vindkraften inte har särskilt stor betydelse sett till hela kraftsystemet så är den och all annan produktionskapacitet viktig när vi har dålig tillrinning av vatten. När det blåser bidrar det till att vi kan spara vatten i magasinen, säger Magnus Thorstensson.
– Det illustrerar ganska bra vikten av att ha en balanserad sammansättning av kraftsystemet, eftersom de har olika förutsättningar.
Fakta

Svensk elproduktion 2017

Preliminära siffror på värden till och med vecka 26:

Kärnkraft: 35,7 TWh

Vattenkraft: 30,4 TWh

Vindkraft: 8,8 TWh

Övrig värmekraft: 7,5 TWh

Källa: Energiföretagen Sverige

Gå till toppen