Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tårarna trängde fram efter mötet med nazisterna i Almedalen

– Att man ska behöva bli så här rädd, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Han har just deltagit i RFSL:s mångfaldsparad.
Spänningen var stor när paraden passerade Nordiska motståndsrörelsens tält.

Joakim Månsson Bengtsson från Lund trotsade sin rädsla för nazisterna och deltog i mångfaldsparaden.Bild: Karl Melander
Feministiskt initiativ valde i år bort Almedalsveckan sedan Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att sätta upp ett tält på Hamnplan i Visby och sprida sitt nazistiska budskap.
Ändå var en grupp partimedlemmar på plats på fredagseftermiddagen och slöt upp i den mångfaldsparad som RFSL Gotland arrangerar. De bar rosa skyltar med texten "Hjärterum".
– Vi uppmärksammar dem som inte kan komma hit på grund av hotet från nazisterna, säger Joakim Månsson Bengtsson som representerar Feministiskt initiativ i Lunds kommun.
Själv vecklar han ut en regnbågsfärgad flagga med texten "Hjälp tiggare i Lund" för att markera att han är Almedalen i rollen som föreningens ordförande.
Joakim Månsson Bengtsson, som är homosexuell och arbetar med att stödja romska EU-medborgare, känner ett personligt hot av NMR:s kamp mot det de kallar "rasblandning" och homosexualitet. Sedan han deltog i Lundapride tillsammans med romer är han uthängd och hånad på organisationens webbplats.
Nazisternas närvaro i Visby gör honom otrygg.
–De önskar verkligen livet ur mig. Men de ska inte få skrämma bort mig. Det är de som är på fel plats. De borde inte få vara här och propagera. Det går inte att försvara med yttrandefrihet, säger han.
När mångfaldsparaden nått sin slutpunkt i Almedalen möttes den av Nordiska motståndsrörelsen.Bild: Karl Melander
Klockan halv tre samlas en rad partier samt antirasistiska och andra organisationer och bakom regnbågsflaggan på Skeppsbron för att tåga längs kajerna. Paraden är egentligen planerad att börja en timme senare. Kritiken är hård sedan polisen tvingat mångfaldsparaden att antingen byta plats eller ändra tid för att undvika en krock med NMR:s programpunkter.
När Joakim Månsson Bengtsson tar plats i ledet har han en vän vid sin sida som skydd och direktkontakt med polisen. Han stämmer in i talkören.
–Jalla, jalla - kärlek åt alla.
Någon väcker frågan om risken för att deltagarna blir filmade av NMR men drar själv slutsatsen att de omöjligt kan filma alla.
När uppemot tusen personer börjar tåga ljuder ropen:
– Inga nazister på våra gator!
När paraden passerar Sverigedemokraternas hus ändras slagorden:
– Inga rasister på våra gator!
Tre MP-ministrar deltog i mångfaldsparaden: Per Bolund, Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke.Bild: Karl Melander
När paraden når fram till NMR:s tält upprepar de:
– Inga nazister på våra gator!
Framför tältet står kanske trettio personer uppradade. Några ropar mot mångfaldsparaden:
– Krossa homolobbyn!
– Vit revolution utan pardon!
När paraden når slutpunkten vid Fiskarplan sänker Joakim Månsson Bengtsson sin flagga.
– Det känns skönt att jag gjorde detta trots att de försökte tysta mig. Men jag skulle nog behöva gå och sätta mig nu. Det var så läskigt när de började skrika.
Han torkar bort några tårar som har trängt fram.
- Det är förfärligt att man ska behöva bli så här rädd. Nu ska vi se till att de blir anmälda för allt hemskt som de står för, säger han.
Bland Almedalsbesökarna väcker NMR uppmärksamhet vid sitt enkla boktält. De flesta förfäras av nazisternas närvaro. En och annan vill gå i polemik och blir då filmade medan de argumenterar för att Förintelsen faktiskt har ägt rum.
Nordiska motståndsrörelsens Simon Lindberg höll tal på Hamnplan. Applåderna kom från några få NMR-sympatisörer.Bild: Karl Melander
– Det finns ju bevis för Förintelsen bland överlevarna, säger en ung kille som argumenterar framför kameran.
– Nej, du har fel. Det finns inte ett enda sådant bevis, säger killen med kameran.
När NMR håller tal vid Speaker's Corner längre ner vid Hamnplan samlas nazister med partisymboler, sköldar och fanor på detta Almedalens eget demokratitorg.
Per Öberg presenteras som talesman för NMR:s parlamentariska gren och högläser från ett uppvikt manuskript. I ett halvtimmeslångt tal förklarar han den nationalsocialism som NMR står för och som han menar fungerade bra i Tyskland på 1930-talet.
– Vi kommer att växa. Och jag kommer tillbaka till Visby nästa år, även om NMR inte skulle vara välkomna, säger Per Öberg.
Det kommer få sympatiyttringar från åhörarna. En man tittar uppgivet på sin hustru när de vandrar bort från Hamnplan. Det är uppenbart att de inte trodde att de skulle få höra så tydliga ekon från 1930-talet när de kom till Visby för att ta del av årets politikervecka.
Joakim Månsson Bengtsson är själv långt borta från Hamnplan. Men han är ändå tagen av dagens upplevelser.
"Jag mår okej", meddelar han. "Vi sitter flera samlade och det känns bra att samtala tillsammans om våra upplevelser och känslor."
Fakta

Enligt Säpo hotar NMR rikets säkerhet

Nordiska motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk organisation och är enligt Säpo det största högerextrema hotet mot rikets säkerhet.

När antirasistiska Expo kartlade drygt 150 NMR-aktivister hade en fjärdedel av dem under ett år åtalats eller dömts för vapen- eller våldsbrott.

På fredagen dömdes tre personer med tidigare kopplingar till NMR till fängelse för tre sprängdåd i Göteborg mot flyktingförläggningar samt en syndikalistlokal.

Också den 22-åring som körde in i en grupp demonstranter utanför Migrationsverket i Malmö i juni är NMR-aktivist.

Nordiska motståndsrörelsen hette tidigare Svenska Motståndsrörelsen. NMR har numera bildat parti, men har som mål att avskaffa den parlamentariska demokratin.

Gå till toppen