Heidi Avellan

Heidi Avellan: Troll är farliga. Stoppa dem.

Falska nyheter hotar demokratin. När trollen firar klickfest urholkas förtroendet i samhället. Andra påverkar agendan för Sverige – och EU.

Demokratins vänner är så mycket fler och starkare än NMR.Bild: Janerik Henriksson/TT
Poliser med automatvapen. Tätt mellan trafikhindren, bilarna tvingas snirkla sig fram mellan betongbarriärer. Stadskärnan avstängd för fordon.
Visby har inte varit som vanligt denna vecka. Inför hotet från terror och våldsamma extremister tar myndigheterna i på allvar. Helt rätt, förstås, även om det är olustigt med de ständiga påminnelserna om att också demokratifestivalen lever farligt.
Men åtminstone fram till fredag, då detta skrivs, har det varit lugnt. Å andra sidan är det först nu som den våldsbejakande Nordiska motståndsrörelsen kommer till Gotland. I helgen kan demokratins fiender och de som ser sig som det öppna samhällets försvarare, men inte skyr våld som politiskt verktyg, drabba samman.
Att nazister – som öppet manifesterar sitt hat mot den västerländska demokratin – vill vara med på demokratins fest är förstås uppseendeväckande. Att politikerveckans arrangörer inte tyckte sig ha mandat att säga nej är anmärkningsvärt. Konstigast är ändå att nazisterna fick hyra en plats mitt i smeten. För det hade gått att anvisa en där de syns och hörs och märks mycket mindre.
Men att portförbjuda partiet från Visby går inte – inte så länge NMR håller sig inom lagens ram. Torgen är öppna och yttrandefrihet gäller också för vedervärdiga åsikter.
Den som stannade hemma från Visby på grund av NMR gick miste om viktiga samtal och möten. Vem vinner på det?
Det borde gå att lämna NMR till skarpögda poliser som reagerar blixtsnabbt vid lagens råmärken, ge dem som hotas ett tydligt stöd och sedan fokusera på det som demokratifesten ska handla om. Peta ut nazisterna till den bruna marginal där de hör hemma, vända ryggen till och dränka deras slagord i kakofonin – det breda demokratiska samtalet i Almedalen.
Och sedan fästa blicken på ett mer akut hot: desinformation.
Är det obehagligt med nazister i Almedalen? Ja, väldigt. Är de farliga på riktigt? Ja, men mot individer, i dagsläget inte mot samhällssystemet. Det senare kan, däremot, påverkanskampanjer från Kreml vara.
Sverige är illa rustat mot desinformation utifrån, oavsett om det är Ryssland med ”aktiva åtgärder” eller någon annan makt som håller i trådarna och gör Sverige till sin marionett. Om det påminde DN-seminariet Kriget mot sanningen i Almedalen.
Det handlar ju om inblandning i andra länders politiska processer, som det amerikanska valet, och offentliga debatt. Den säkerhetspolitiske analytikern Johan Wiktorin pekade på vilka oerhörda resurser det handlar om: i Ryssland är 72 myndigheter och 10 000 personer inblandade – mot några hundra i Västeuropa. Det gäller att inte vara naiv, påminde journalisten och författaren Ingrid Carlberg om inför nästa års val och sade att det inte bara gäller Ryssland utan också USA och Kina och kanske fler.
I ett imponerande reportage med rubriken "Så har Ryssland satt avtryck på Europas politiska scen"(DN 29/4) visar hon hur tentaklerna når ända in i EU-parlamentet. Unionen är ett ypperligt mål för Kremls ”aktiva åtgärder”, dels för att EU har betydande makt, dels för att EU saknar en gemensam offentlighet. Det är lätt att lobba och lura, få känner de andra medlemsländerna tillräckligt väl för att reagera. Carlberg beskriver en arsenal av åtgärder som kokar ner till systematisk plantering av falska nyheter samt dold finansiering och styrning av frontorganisationer. Dessa kan vara nya potemkinkulisser eller gamla organisationer som plötsligt fått goda finanser utan att någon, inte ens de själva, ser vem som egentligen står bakom.
”Inflytandeagenter som rör sig i politiska och mediala miljöer är andra vanliga inslag”, skriver hon och kallar resultatet ”avancerad marionetteater, som kan utspela sig på flera scener samtidigt. Mycket ska plötsligt hända i offentligheten, som av en slump, men ingen ska se handen bakom.”
Går det att skydda sig mot falska nyheter och propaganda? Det handlar ju om budskap som pumpas ut över hela världen sekundsnabbt och om starka intressen: makt – eller bara pengar.
Craig Silverman från sajten BuzzFeed i Kanada jobbar med att avslöja falska nyheter och berättade på SR:s seminarium om två tonåringar som stolt avslöjar hur de tjänar pengar på sin medvetet lögnaktiga sajt – där varje klick ger klirr i kassan:
Berätta vad folk vill höra. Gör dem upprörda.
"To sell rage is good business", konstaterar Silverman.
Falska nyheter söndrar samhället. Polariserar. Bryter ner tilliten. Det är farligt på riktigt.
Det är inte enkelt att stoppa nätlögnerna, men det måste göras. Silverman uppmanar alla att se problemet – och att jobba för fakta och mot lögner. Hela tiden.
Medierna måste avtvinga politikerna riktiga svar och viktiga visioner. Och sedan inte bara återge det politikerna säger, utan ge sammanhang och perspektiv, ”konstruktiv journalistik”, sade den brittiske författaren Peter Pomerantsev, känd för boken Ingenting är sant och allting är möjligt, på samma seminarium.
Medan just sådana samtal fortsatte utanför i Visby.
Hela poängen med debatten är att våga och kunna möta andras åsikter, men hålla sig till fakta.
Protesterna mot NMR har varit massiva. Och ja, nazisterna är otäcka, och ja, de vill skada demokratin.
Men trollen på nätet är mäktigare och därför farligare. De måste avslöjas och motarbetas. Släpas ut i solen – så de spricker.
Gå till toppen