Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De håller ett öga på salamandrar med egen odlingslott

Den fridlysta mindre vattensalamandern har fått en egen odlingslott i Lund.
På Källby mölla har de små stjärtgroddjuren en grupp ömsinta beskyddare, som ser till deras behov.

Peter och Martha Sondhauss spanar. De har varit nära grannar till salamandrarnas favoritplats på Källby mölla i många år. Under grönskan omges dammen av lavasten och kalksten.Bild: Sandra Henningsson
Den märkliga mindre vattensalamandern startar sina dagar i vatten, försedd med gälar. De ersätts med lungor, när salamandern senare fortsätter livet på land.
Fysikern Peter Sondhauss, som jobbar på Max IV, har tillbringat mycket tid med att betrakta dem.
– Det är spännande. Bättre än tv, säger han.
Larven, som simmar omkring i den lilla dammen är bara en centimeter lång. Den har små spröt som växer ut från huvudet och är frukten av ett intensivt sexliv i salamanderkolonin under vår och försommar.
– Då bär de drakdräkt och ser ut som små drakar. Hanarna har kam, säger Alexandra Nikoleris, som såg femton individer på en gång när de var som mest aktiva.
Larv av mindre vattensalamander. Den är drygt en centimeter lång och kan bli tio gånger så stor som fullvuxen, när den kilar omkring på land. Arten kallas också för mindre vattenödla.Bild: Sandra Henningsson
Simon Stjärnerstig heter mannen som för många år sedan grävde ut och anlade dammen. Han är egentligen programmerare och arbetar med apputveckling. Hans dotter var där så mycket att salamandrarna tappade rädslan för henne. Hon döpte en av dem till Kurt och ville hela tiden hälsa på honom.
En flytt till Gårdstånga gjorde det till slut för krångligt för familjen att ha kvar odlingslotten.
– Jag saknar dem, säger Simon Stjärnerstig om de mindre vattenödlorna.
När lotten sagts upp kunde kommunen hyra ut den till någon annan. Simon Stjärnerstig oroade sig för att dammen han anlagt skulle försvinna.
– Jag blev så glad när odlingsföreningens styrelse hörde av sig och sa att lotten skulle bli en allmänning. Gud så bra att fler är intresserade, säger han.
Fysikern Peter Sondhauss, Alexandra Nikoleris och Anna Kjellström (de två senare studerar miljö- och energisystem, respektive bioteknik vid LTH), beslutade sig på föreningens årsmöte för att ta sig an odlingslotten och salamandrarnas väl och ve tillsammans med ytterligare en medlem.
Anna Kjellström tittar ofta till de mindre vattenödlorna och kollar vattennivån i dammen utan tillrinning:
– Jag har blivit lite besatt. I våras hämtade jag vatten i skottkärra och lyckades undvika att själv ramla ner i ån.
Hon har själv grävt ner ett gammalt badkar på sin egen odlingslott, där en groda njuter av den bubblande spa-miljön från en solcellsdriven pump. Här har också en mindre vattensalamander setts simma.
– Jag tycker att det är roligt att göra saker tillsammans på odlingsområdet, säger Alexandra Nikoleris.
I hennes anslående kupolliknande växthus av plastklädda facetter har en padda bosatt sig bland tomat- och auberginplantor.
”Jag hittade en salamander som övervintrat i komposten. Jag tror att vi blev lika förvånade båda två”, säger Anna Kjellström (till vänster), som engagerat sig för ödlorna tillsammans med Alexandra Nikoleris och Peter Sondhauss med dottern Martha Sondhauss.Bild: Sandra Henningsson
Peter Sondhauss är mer fascinerad av naturen än odlingen i sig. Hustrun sköter familjens lott. Nioåriga dottern Martha Sondhauss har en stege som leder upp i ett enormt häggträd där hon brukar sitta.
Om salamandrarna säger hon:
– De är roliga och fina.
Hur ser de ut när de simmar?
– De gör lite som hundar, säger hon och trampar med händerna.
Två små ögon tittar mot himlen när den lilla salamanderlarven rör sig i vattnet med sin fenförsedda svans, omgiven av aprikosfärgade rosor, gul ölandstok, lilablommade hosta och grönskande nässlor. En orädd groda lägger hakan på ett näckrosblad. I den närmare 130 cm djupa dammen simmar också fem fiskar. Ingen vet riktigt vilka de är, kanske två mörtar och tre guldfiskar.
– Jag kallar den största för Moby Dick, säger Peter Sondhauss, som associerar till Melvilles roman om den vita valen.
När den mindre vattensalamandern skaffat sig lungor och blivit landlevande håller den sig i buskage och gräs i närheten av dammen.
Av misstag förvandlade Lunds kommun de fridlysta djurens livsmiljö till en ”öken”, då lotten frästes sedan den tidigare odlaren sagt upp kontraktet.
Salamandrarnas vänner agerade för att de mindre vattenödlorna snabbt åter skulle få en vacker och vettig miljö att leva i. Anna Kjellström planterade ståtliga kungsljus och vajande prästkragar. Alexandra Nikoleris sådde bovete och klöver. Humlen kom på egen hand. Framöver ska marken slås med lie.
Den som synar dammen närmare upptäcker att den egentligen består av tre dammar i olika nivåer. Två av de vattenfyllda delarna är formgjutna plastdammar som sänkts ner i marken.
Salamandrarnas beskyddare är försiktiga med att röja innan de tagit reda på mer om djurens behov. Det gör dammens anläggare, Simon Stjärnerstig, glad, eftersom han läst på och planterat gräs och vass som ska ta upp näringsämnen. Vattnet fungerar ju också som salamandrarnas, grodornas och fiskarnas toalett. För att de mindre vattenödlorna ska trivas och föröka sig krävs såväl skyddade miljöer som öppet vatten.
Salamandrarnas favoritställe ligger inte så långt från järnvägsspåren, intill ett stråk där många människor går, joggar och rastar sina hundar.
Med en skylt kommer salamandrarnas vänner framöver att uppmana Lundaborna att stiga in och pausa på odlingslotten. Sökande efter den mest lämpliga sittbänken pågår.
Förutom att studera de fridlysta mindre vattenödlorna kan besökare framöver också njuta av deras grannar. Under ytan bor vattensnäckor, ovan svävar dagsländor. Talgoxar, ärtsångare, blåmesar och skator har fått ungar i omgivande buskar och träd. När tiden är den rätta hörs gransångare och näktergal sjunga.
På området går det också att se såväl snabba kaniner och sorkar, som vinbärssnäckor som segar sig fram. Skarpsynta har en chans att iaktta tre sorters myror i arbete. Också gommen kan få sitt. Just nu lyser röda vinbär i solen.
Grodor är dammgrannar med salamandrarna. De trivs och ser till att det blir fler grodor på odlingslotten.Bild: Sandra Henningsson
Hannarna har mer framträdande fläckar än honorna och antar ett drakliknande utseende i samband med lek. Odlarna ser mindre vattensalamander som ett nyttodjur, eftersom den bland annat äter snigelägg och mygglarver.Bild: Peter Sondhauss
Gå till toppen