Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Hästlycka när Falsterbo Horse Show invigdes

Veterinärerna kontrollerade hästarna, de första tävlingarna hölls och barnen byggde sina egna hinderbanor. På lördagen invigdes årets Falsterbo Horse Show.

Julia Johansson och Julia Sundelius med hästen Miss Quickly på väg in till veterinärkollen.Bild: Peter Frennesson
Strax efter klockan tio på morgonen är det fortfarande lugnt: besökarna har precis börjat röra sig in genom ingången och i mässtånden står representanter och försäljare redo att marknadsföra sig själva och sälja ridkläder. Det är en stundtals gråmulen men varm dag – och i all stillhet förlöper de första timmarna av årets Falsterbo Horse Show.
– Jag tycker att det har gått jättebra. Det är mycket folk här och tävlingarna är igång. Men jag ser att det kommer lite mörka moln nu, det gör mig inte lika glad, säger Jan-Olof Wannius, ordförande för Falsterbo Horse Show.
Mittemot ingången går de uppradade hästarna långsamt mot veterinärtälten för att kontrolleras inför dagens tävlingar. Cassandra Blomgren leder hästen The Right Way, som John Hickey ska rida.
– De brukar vanligtvis kontrollera att hästen rör sig jämt och att den inte har några hältor eller sår i mungiporna, säger hon.
Marcus Lindskog och Alin Najim hade tagit sig från Göteborg för att titta på tävlingarna.Bild: Peter Frennesson
Inne på arenan är det desto mer liv. Från sin plats på läktaren följer Marcus Lindskog – som har åkt hit hela vägen från Alingsås – amatörtävlingen i banhoppning. På ena armen har han tatuerat in "Ryttare" och på sin handled "1993-05-31". Hans bortgångna hästs födelsedag.
– Man får en väldigt nära relation till sin häst. Jag hade ridit henne i 14 år när hon plötsligt föll ihop under en träning, säger han.
Det är femte året han besöker Falsterbo Horse Show. Bredvid honom sitter Alin Najim från Göteborg. Hon är själv dressyrryttare.
– Vi är hästintresserade båda två. Och här kan alla, oavsett var de kommer ifrån eller vilken nationalitet de har, samlas kring ett och samma intresse. Det är jättehärligt, säger hon.
Men det är inte bara vuxna som är intresserad av hästhoppning. En bit bort från arenan bygger nioåriga Ronja Olsson och åttaåriga Julia Engman sitt eget hinder. Sex pinnar högt blir det, en dryg halvmeter.
Hedda Hjort rider Islandshäst.Bild: Peter Frennesson
– I början var det lite svårt, säger Ronja Olsson efter att ha prövat ett par hopp.
Ytterligare en bit bort leds sexåriga Hedda Hjort – klädd i rosa tajts, väst med stjärnor på ryggen och ridhjälm – runt på en islandshäst. När hon får frågan om hon inte tycker att det är läskigt, svarar hon bara: "Nej". Hon är inte rädd.
Falsterbo Horse Show pågår till den 16 juli.
– Min förhoppning är att hela veckan fortsätter som idag. Det verkar vara ett väldigt stort intresse och det är roligt, säger Jan-Olof Wannius.
11-årige Ludvig Adolphson fotograferas för en Instagram-tävling.Bild: Peter Frennesson
Läs alla artiklar om: Falsterbo Horse Show 2017
Gå till toppen