Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nazister kallade partiledare "folkförrädare"

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ropade slagord under flera politikerevenemang i Almedalen. Bland annat drabbades MP:s båda språkrör. – Jag är stolt att vara en som nazisterna betraktar som fiende, kommenterar Gustav Fridolin angreppet.

Nazister i Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade under en pressträff mot Gustav Fridolin och Karolina Skog från Miljöpartiet.Bild: Janerik Henriksson/TT
När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra intervjuades på Svenska Dagbladets scen skrek en grupp NMR-medlemmar "folkförrädare. Senare ställde de sig inne i tidningens tält i närheten av scenen, skriver SvD.
M-ledaren förklarar att hon inte kände sig hotad.
– Aldrig. Det är så många som jobbar med trygghet omkring mig, Och jag tänker aldrig låta sådant där skrämma mig, då har de ju vunnit, säger Anna Kinberg Batra till tidningen.
Tidigare stördes Miljöpartiets pressträff av slagord från NMR-anhängare.
– Vi fick ett telefonsamtal om att det var ett antal personer som uppträdde störande. De flesta flyttade på sig när vi kom dit men en person gjorde motstånd och greps, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.
Gruppen ropade i megafon och kallade MP:s språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin för "folkförrädare". Nazisterna stod drygt 20 meter bort, längre ned från tältet där pressträffen hölls. Men slagorden hördes in till den pågående pressträffen.
– Jag är stolt att vara en som nazisterna betraktar som fiende. Det tar jag som en hedersutmärkelse, sade Gustav Fridolin efteråt till TT.
NMR:s sajt Nordfront bekräftar att en av gruppens aktivister gripits. Det var när polisen ingrep mot störandet som personen blev våldsam och är därefter misstänkt för förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
Ytterligare en person hämtades in till förhör och är misstänkt för störande av allmän sammankomst. Båda släpptes sedan men misstankarna kvarstår.
Under natten mot lördagen fick fackföreningen Syndikalisterna sitt tält i Almedalen vandaliserat. I ett pressmeddelande lägger de skulden på NMR, vars medlemmar ska ha ropat hånfulla kommentarer med antydningar om vad som hänt med tältet.
"Angreppen har skett trots att vi påtalat för polisen att det finns ett direkt påtagligt hot mot vår organisation med tanke NMR:s närvaro, tidigare bombdåd mot vår rörelse och direkta provokationer av nazister på plats."
Politiker på Gotland ser nu över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Syftet är att stoppa organisationer med antidemokratiska och våldsbejakande budskap.
Fakta

Nordiska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo

Gå till toppen