Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

NMR ska inte få hyra mark vid Almedalsveckan

Gotlands politiker ser över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Antidemokratiska och våldsbejakande organisationer som NMR ska stoppas. – Det som ställs som krav på officiella deltagare ska ställas på utställare också, säger projektledaren Mia Stuhre.

Nazistiska NMR:s närvaro vid Almedalsveckan har lett till stök och polisingripanden. Nu vill de lokala politikerna stoppa organisationen från att hyra mark framöver.Bild: Janerik Henriksson/TT
Medan Region Gotland avgör vilka som får hyra mark avgör riksdagspartierna, som är huvudarrangörerna, vilka som får vara med i det officiella programmet. I våras skärptes reglerna för vilka som får delta i det officiella programmet. Nu gör politikerna i tekniska nämnden en översyn av kommunens regler för att få dem att bättre stämma överens.
Det innebär att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och andra extremistiska organisationer kan hindras från att hyra mark och ställa upp tält nästa år.
Kommunen har tittat på den definition som Nationella samordnaren mot extremistiska organisationer tagit fram, för att få fram enhetliga, objektiva riktlinjer för tjänstemännen att fatta beslut i från.
– Jag vet att NMR kommer att hamna inom den gruppen, säger Mia Stuhre.
Under den pågående Almedalsveckan har NMR ropat slagord under flera politikerevenemang. Två personer misstänks för brott.
– Vi har tittat jättemycket på det här och kommunallagen säger att alla ska bli lika behandlade, samtidigt som vi ser vilken påverkan NMR:s deltagande har, säger Mia Stuhre som hoppas på att NMR under resten av detta års evenemang håller sig till de spelregler som finns.
Fakta

Tillstånd för Almedalsveckan

Gemensamma kriterier för Almedalsveckan:

Evenemanget behandlar en aktuell samhällsfråga.

Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla.

Evenemanget genomförs på en fast plats i Visby innerstad eller dess omedelbara närhet.

Ett evenemang som säljer/lanserar en vara eller tjänst eller enbart visar upp en verksamhet får inte delta.

Arrangör ansvarar för att evenemanget är förenligt med svensk lagstiftning, till exempel ordningslagstiftning, diskrimineringslagstiftning, upphovsrättslagstiftning och varumärkeslagstiftning.

Arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap får inte delta i det officiella programmet.

Gå till toppen