Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofia Nerbrand: SD är en högerpopulistisk rörelse.

Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti. Det är ett högerpopulistiskt parti med rasistiska rötter. Partiledaren Jimmie Åkesson har fullt upp med att ansa bort obekväma rotskott. Ändå har SD i någon mening blivit ett parti bland andra. Nära var femte svensk skulle rösta på partiet om det vore val idag.
I radions P1-morgon berättar Åkesson om den utbrändhet han drabbades av 2014. Han är mänsklig och öppenhjärtig och det är lätt att känna sympati för honom. Men SD står inte för medmänsklighet och öppenhet.
Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti. Det samlar människor i en slags livsstilsrörelse. Under hela Almedalsveckan har många med blåsippor på kläderna flockats kring den restaurang som SD hyrt vid hamnen i Visby. Uteservering på dagarna, disco på kvällarna.
Där finns ett starkt "vi", med en tydlig udd mot oss andra. Anhängarna gav Åkesson rungande applåder på SD:s knökfulla pressträff på restaurangen. Men Sverige behöver inte hans missnöjespolitik. I Frankrike har Emmanuel Macron lyckats föra samman miljoner för internationalism och liberalism. Sverige behöver en Macron som skåpar ut Åkesson. Måtte denna person uppenbara sig snart. Knappt ett år återstår till valet.
Gå till toppen