Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stjärnorna som sjöng i Svedala – fotoutställning inför Sommarrock 30 år

Europe, Ulf Lundell, Markoolio, Twisted Sister, Jill Johnsson och The Ark. Stjärnorna som sjungit på Sommarrock i Svedala är många. Närmare bestämt 436 stycken. Nu visas de bästa fotografierna från musikfestivalens alla år.

Markus Lindberg och Tobias Annerfeldt har valt ut 114 signerade artistfotografier till utställningen. Alla har de uppträtt på Sommarrock.Bild: Maria Sehlin
Nu finns hela Sommarrocks historia som fotoutställning i Svedala. Galleri Kvis har förvandlats till ett minnenas museum över musikfestivalens 30-åriga historia. Utställningen ger tillbakablickar över de många artister som uppträtt på festivalen, men visar också den starka ideella kraft som gjort festivalen möjlig.
– Vi är en av Sveriges största ideellt drivna festivaler med internationella stjärnor. Vi vill förmedla den speciella känslan som finns här, säger Markus Lindberg.
Själv tar han varje år semester för att arbeta ideellt med festivalen, all personal gör likadant och det ger en alldeles särskild stämning menar de.
– Vi jobbar dygnet runt under några veckor, vi är som en jättefamilj, förklarar festivalgeneral Markus Lindberg.
E-Type har spelat på på Sommarock två gånger; 2004 och 2012.Bild: Sommarrock Svedala
Det första rummet berättar festivalens historia. Om hur det hela började med lokala artister som uppträdde på lastbilsflak 1987, till dagens festival med flera scener, internationella rockstjärnor och som mest 20.000 besökare. Om folkfesten och om arbetet bakom. Här visas över tusen fotografier på allt från glada picknickgäng till svettiga bilder där personalstyrkan sliter för att rädda en festival. Med korta texter från varje år.
Håkan Hellström spelade år 2006.Bild: Somarrock Svedala
– Ett av mina starkaste minnen är från 2004 då hela området höll på att regna bort, säger Markus Lindberg och pekar på en bild där en grusväg anläggs över en regnig gräsmatta.
– Det var en utmaning! Hela området höll på att regna sönder och vi kunde inte köra in med utrustningen, enda sättet var att anlägga en 130 meter lång väg. Vi hade 12 timmar på oss. Det gick! Då insåg jag vilket fantastiskt lokalt nätverk som ställer upp. Folk kom körande med sina grävmaskiner för att hjälpa till, en lastbilschaufför kom lastad med grus. Det var en enorm prövning men vi klarade det. Det var första gången jag fattade styrkan i det lokala engagemanget och hur viktig festivalen är för orten, säger Markus Lindberg.
Jumper spelar på Sommarrock 1997.Bild: Somarrock Svedala
De flesta bilderna har de hämtat från sitt eget arkiv, där det finns 150 000 fotografier. Ansvarig för bilddokumentation är Tobias Annerfeldt som också tagit de flesta av bilderna på utställningen. Han fotograferar sedan många år varje band som går upp på scen. Ett foto snabbframkallas och därefter springer en löpare tillbaka genom publikhavet för att hinna få bandets autograf på bilden, direkt efter spelningen. 114 av dessa signerade bandfotografier visas i det andra rummet på utställningen. Här finns bland annat signerade foton på The Ark, Joey Tempest, Jill Johnsson, Timbuktu, Wilmer X, Sven Ingvars, Magnus Uggla och Markoolio.
Twisted Sister på Sommarrock 2014.Bild: Leif Ost
Vilka är då era favoritminnen genom åren?
– När det gäller spelningar så är det Twisted Sister för att det var imponerande att vi fick hit dem, Thin Lizzy för att de är så bra och Europe för att de är min husgud, säger Markus Lindberg.
Tobias Annerfeldt håller med om de två första men vill också ha med Malmöbandet Apalonia "för att de tog mig med storm och fick mig att upptäcka en annan musikgenre".
Se bildextra: 30 år av sommarrock.
Väggarna på utställningen är tapetserade med minnen och fotografier från 30 års musikfestival. "Vi hade många historier och foton att välja mellan" säger fotoansvarige Tobias Annerfeldt, här med festivalgeneralen Markus Lindberg.Bild: Maria Sehlin
Årets Sommarrock börjar på torsdag den 13 juli, bland artisterna finns Europe, Gunhild Carling, Joddla med Siv och Magnus Uggla.
Läs också Sista artisterna till Sommarrocken klara
Läs hela programmet på Svedalarock. Fotoutställningen är öppen till söndag den 16 juli, på helger 11-15, i veckan 17-19.
Gå till toppen