Vellinge

Terapihunden Vilda ger barnen med diagnoser ett inre lugn

Trygghet, närhet och bekräftelse. När terapihunden Vilda tränar basket och matte med deltagarna på Austism- och Aspergerförbundets sommarläger fyller leken ett viktigt syfte. Den lilla terapihunden är utbildad i att utföra ett riktigt hundjobb – att stötta och motivera barnen med diagnoser.

Vilda kan både räkna matte, spela basket och städa. Barnen får också mäta hennes svans, öron och ben för att klura ut olika räkneexempel. ”Och sedan är hon väldigt glad i mat. All mat”, säger terapihundföraren Anna Hanson.Bild: Micaela Landelius
Solen letar sig ner över gräsmattorna på Falsterbo Kursgård denna seneftermiddag i juli. Brisen ligger på från havet, och mellan husen hörs glada skratt och skall. Kors och tvärs, hit och dit mellan barn och ben flänger ett litet brunvitt yrväder med fladdriga öron.
Deltagarna på förbundets sommarläger är barn som är 15 år och yngre. De har rest till Höllviken från hela Sverige tillsammans med föräldrar och syskon för att under en vecka delta i olika aktiviteter och dela erfarenheter. Gemensamt för ​deltagarna är att ​något av barnen i familjen har diagnoserna autism eller ​asperger​s syndrom​.​
– Här får familjerna ett tillfälle att semestra och slappna av. Föräldrarna får träffa andra i samma situation utan att behöva förklara sitt barns beteende. Syskonen möter andra barn som har en liknande hemmasituation, säger Loes Vollenbroek, som är koordinator för lägret.
Nike Hjelm från Stockholm är på plats med sonen Eivind 6 år, som har asperger​s syndrom, och lillasyster Kajsa 1,5 år. Det är familjens första sommarläger och hon tycker att veckan på kursgården är ett välkommet avbrott i vardagen.
Kajsa Hjelm 1,5 år, hjälper terapihunden Vilda att städa. I veckan samlades femton familjer från Austism- och Aspergerförbundet för sommarläger på Falsterbo Kursgård.Bild: Micaela Landelius
– För oss är det här en fin sak att göra tillsammans. Det kan bli ganska kämpigt och ensamt när man har barn med diagnoser, särskilt under förskole- och skolåren. Barnet är alltid för mycket eller för lite – för blyg eller för överspelt. Här är en plats där vi inte är annorlunda i landet lagom, säger Nike Hjelm.
– Min son måste också få utrymme att lyckas. I det här sammanhanget klarar han saker som är självklara för andra barn, men inte för honom. Som att äta i matsalen med de andra. Det är viktiga erfarenheter.
– Är ni duktiga på att städa era rum? Det är Vilda också, säger terapihundförare Anna Hanson och häller ut kontokort, plastblommor och trasor på gräsmattan. Barnen ber Vilda hämta sakerna. Hon plockar upp föremålen ett efter ett och lägger dem i en korg.
Vilda är en 5-årig papillon, som är diplomerad i att arbeta som terapi-, läs-, och fadderhund.Bild: Micaela Landelius
Förutom att städa kan terapihunden Vilda både spela basket och räkna matte. Hon är en 5-årig papillon, som är diplomerad i att arbeta som terapi-, läs-, och fadderhund med målgruppen yngre barn. I gräset en bit ifrån all uppståndelse vilar kompisen Smulan ut. Just den här dagen är hennes uppgift att vara besökshund och finnas till hands för den som behöver klappa eller kela en stund.
– Barnen har så höga krav på sig, redan från tidig ålder. Det här är motsatsen, mysigt och lugnt att bara klappa en mjuk liten hund. Barn har stort utbyte av djur, säger Nike Hjelm.
Anna Hanson, som driver företaget Helande tassar i Staffanstorp, har flera terapihundar som alla är utbildade för olika uppdrag inom skola, vård och omsorg. Hon menar att hundar precis som människor har fallenhet och intresse för olika jobb. Några arbetar som läshundar med elever som behöver stöd i språkinlärningen, andra är demenshundar på äldreboenden eller fadderhundar på förskolor.
Vilda och hennes kompis Smulan är sociala tjänstehundar, som har utbildats vid Svenska Terapihundskolan. När den blå selen sätts på vet Vilda att det är dags att jobba.Bild: Micaela Landelius
– Att arbeta med barn som har diagnoser var Vildas val. Hon har en lugnande effekt på unga som är utåtagerande och en stor förmåga att läsa olika personligheter, säger Anna Hanson.
Att hunden löser olika uppgifter är samtidigt ett sätt att leka in lärandet. När den blå selen sätts på vet Vilda att det är dags att jobba. I mötet med barn som har diagnoser som autism och asperger​s syndrom ligger stort fokus på samarbete, närhet och empati.
”Att arbeta med barn är det bästa Vilda vet”. Förutom arbetet med företaget Helande tassar i Staffanstorp är Anna Hanson också utbildad hundinstruktör och driver en kennel.Bild: Micaela Landelius
Tanken att arbeta med hundar på heltid kom efter en tuff period när Anna Hanson drabbades av en utmattningsdepression.
– Hundarna var mitt stöd, alla dagar när jag inte orkade ta mig ur sängen. Djur har ingen dold agenda och det var de som lurade mig att gå runt kvarteret. Det är total acceptans – och den insikten och glädjen ville jag förmedla till andra. Därför gör jag det jag gör.
Smulan är en utbildad besökshund som finnas till hands för den som behöver klappa eller kela en stund.Bild: Micaela Landelius
Louise Thörnrin från Vendelsö är i Höllviken tillsammans med 9-årige sonen Melvin, som har diagnosen autism, och lillasyster Miranda, 6 år. Melvin har lämnat hundleken för att vila en stund och Louise menar att det är en av de stora fördelarna med lägret. Här finns utrymme att prova olika aktiviteter, men också valet att avstå och bara ta det lugnt.
Utbytet med andra i samma situation är något av den största behållningen med lägret, menar Louise Thörnrin, som är där med sonen Melvin, 9 år, och dottern Miranda, 6 år. ”Alla har liknande men ändå olika erfarenheter. För familjer som just har fått diagnosen är det här en bra chans att träffa andra som har levt med den länge.”Bild: Micaela Landelius
Hon säger att lägret är minst lika viktigt för syskonen, som för barnen med diagnoser.
– Det som betyder mest för Miranda är att se att hon inte är den enda flickan som har en bror med autism. Vi är inte den enda familjen som lever med kraven som följer när en familjemedlem har en diagnos. Förra året när vi åkte hem frågade vi vad som var bäst på lägret. ”Att alla hade en egen Melvin”.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

Autism- och Aspergerförbundet

Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.

Förbundets medlemmar är personer med egen funktionsnedsättning, närstående och yrkesverksamma inom området. Styrelsen har en motsvarande sammansättning.

2017 har Autism- och Aspergerförbundet över 16 000 medlemmar fördelade på 25 distrikt.

Gå till toppen