Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Etiopisk-ortodoxa kyrkan står utan lokal

Under fyra års tid har Etiopisk-ortodoxa kyrkan samlats på Träffpunkt Laurentiigatan efter söndagsgudstjänsten. Men sedan juni är står de utan lokal, något som drabbar församlingen hårt.

Den Etiopisk-ortodoxa kyrkan i Lund håller gudstjänst. Lokalerna räcker inte till för medlemmarna och flera får följa predikan utifrån.Bild: Peter Frennesson
Varje söndag möts de, i det gamla begravningskapellet på Norra Kyrkogården. Många står utanför under den fyra timmar långa gudstjänsten eftersom lokalen inte har plats för alla.
Vanligtvis får de ändå värma sig en stund efteråt, dricka kaffe och äta bröd. Men inte längre, eftersom kyrkan nu står utan församlingslokal.
– Det är viktigt för oss att samlas efteråt. Vi har en massa studiecirklar, bland annat för nyanlända och så bryter vi fastan tillsammans, berättar diakonen Yared Defersha.
Yared Defersha är diakon och jobbar med flera av kyrkans studiecirklar.Bild: Peter Frennesson
Från det att församlingsmedlemmarna vaknar på söndagsmorgonen till dess att gudstjänsten är slut fastar alla, även barnen. Efter gudstjänsten bryts bröd och det serveras kaffe.
– Alla ska få en bit bröd, gamla barn och unga. Men när det är dåligt väder så är det svårt. Jag vet inte hur det ska gå när vintern kommer, säger Genet Assefa, församlingsmedlem.
Anledningen till att församlingen inte längre får vistas på träffpunkt Laurentiigatan är att lokalerna ska börja användas till seniorverksamhet även på söndagar. Emma Borrie, enhetschef för seniorverksamheten på Lunds kommun menar att detta har kommunicerats mycket tydligt.
– Det är inte vårt uppdrag att tillhandahålla föreningslokaler, ibland har vi gjort det ändå men det är inte vår huvuduppgift. Etiopisk-ortodoxa kyrkan fick beskedet redan för sex månader sedan och har sen dess haft tid på sig att hitta en ny lokal, säger hon.
Men Yared Defersha har inte fått något gensvar från kommunen i sitt sökande.
– Jag har försökt få tag i politiker, men de säger bara att de ska ringa upp och återkommer aldrig, säger han.
Han menar att Etiopisk-ortodoxa kyrkan gör mycket arbete gratis som kommunen annars skulle behöva lägga resurser på.
– Det kommer många nyanlända till oss som vi hjälper in i det svenska samhället. Vi har språkundervisning och förklarar vad som står i brev från olika myndigheter. Vi försöker också hjälpa de nyanlända att komma in i den svenska kulturen.
För Gelila Meresa har kyrkan varit ett stort stöd i flytten till Sverige.Bild: Peter Frennesson
Gelila Meresa bor på ett flyktingboende i Landskrona med sina två barn som är ett och tre år gamla. Hon har varit i Sverige i två år och besöker kyrkan i Lund varje vecka.
– Jag känner mig ofta otrygg, stressad och ensam där jag bor men när jag kommer till kyrkan känner jag mig alltid trygg och lugn, säger hon.
Hon får medhåll av Kudus Tesfay, 19 år, som varje söndag åker in till Lund från ett flyktingboende i Örkelljunga.
– Jag känner mig avslappnad när jag kommer hit. Jag får träffa fler landsmän som har lämnat hemlandet och det får mig att bli lugn. Det är inte bara det religiösa utan jag får också veta mer om samhället och får ett socialt sammanhang, säger han.
Kyrkans ungdomskör under ledning av Selome Asmare.Bild: Peter Frennesson
Men när hösten kommer vet ingen vad som kommer att hända.
– Det blir väldigt tufft, speciellt för de äldre och barnen, säger Yared Defersha
Han berättar att många i församlingen känner sig uppgivna och ledsna över att de står utan lokal.
– Det känns som att ingen lyssnar på oss, som att vi är mindre värda. Vi hade kunnat ställa ut containrar här vid kyrkan och vara i men då krävs också tillstånd, och det har vi inte heller.
Gå till toppen