Åsikter

Läsartext: Ingen kommer att tvinga sina barn att läsa Dawkins böcker på söndagarna

Även om det knappast är någon som fortfarande läser Dawkins och Hitchens böcker om 200 decennier, så har de båda bidragit till att främja mänskligt vetande om verkligheten, skriver Jesper Sahlin. På bilden: Richard Dawkins.Bild: Janerik Henriksson/TT
I sitt svar till Stig Siljedahl (Varför går det så bra för svenskarna trots att vi ägnar så lite tid till att be?”, Åsikter 23 juni) slutklämmer katolske prästen Anders Piltz till med frågan om Richard Dawkins och Christopher Hitchens – båda frontfigurer i den ateistiska rörelsen – böcker skulle överleva tjugo sekler.
Läs mer:Håller Dawkins och Hitchens för tidens tand ännu efter tvåtusen år?
Ett spännande tankeexperiment: i morgon tar hela mänskligheten ett piller som får alla att glömma allt, precis allt, om vad religionerna lärt och vetenskaperna upptäckt hittills. Låt sedan tusen år förflyta. Vad ser vi? Jo, att nya religioner uppstått med helt andra gudsbilder, heliga skrifter och ritualer. Och så ser vi att vetenskapen upptäckt samma saker som den gjorde första gången.
Så även om det knappast är någon som fortfarande läser Dawkins och Hitchens böcker om 200 decennier, så har de båda bidragit till att främja mänskligt vetande om verkligheten, och andra har kunnat ta vid och vidareutveckla vår kunskap om världsalltet och skriva nya böcker som folk hellre läser vid det laget. Ingen kommer att tvinga sina barn att plugga böcker av Dawkins och Hitchens på söndagarna, ingen kommer att be till dem, och minst av allt kommer någon att bli tittad snett på, utstött, utpekad som förtappad, bestraffad eller dödad för att de inte dyrkar Dawkins eller Hitchens.
Läs mer:Varför går det så bra för svenskarna trots att vi ägnar så lite tid till att be?
Anders Piltz syftar främst på några verser ur Bergspredikan, det avsnitt av den kristna bibeln där snälle Jesus delar med sig av sin visdom. Han säger saker som allmänt anses goda och fina, som kontrast till många bibelverser som visar att guden är allt annat än god och vis. Visst innehåller Bergspredikan en del goda råd, men också en del riktigt dåliga råd. Läs och se själv, rekommenderar jag alla. En allsmäktig gud borde kunna bättre; men så är det så gott som säkert ingen allsmäktig gud som talar heller, utan på sin höjd en helt vanlig människa, mer troligt en fiktiv karaktär. Anders Piltz tänker sig att miljoner människor läst och tagit till sig dessa rader – snarare har de fått sig itutat att de ska acceptera dess förträfflighet okritiskt, annars väntar hemska straff i det hinsides.
Jag tyckte att Stig Siljedahls betraktelse över det meningslösa i att be till gudar var trevlig men en aning snäll mot de troende, som alltför sällan behöver svara på skarpa frågor.
Men om vi nu behöver en ”relation” med guden genom bön, om nu mänskligheten skulle gagnas av att följa bibliska instruktioner, inte för att de är så kloka utan för att de kommer från en gud (Bergspredikan påstås komma direkt från gudens egen mun), kanske Anders Piltz kan göra sig besväret och åtminstone ge ett övertygande skäl att anta att denna gud ens finns i verkligheten?

Jesper Sahlin

Jesper Sahlin är 47 år och frilansande copywriter som intresserar sig för vetenskap, politik och livsåskådningsfrågor.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen