Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jubel när Mosul befriades

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har utropat seger över terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Mosul, och han reste själv till den krigshärjade staden för att gratulera sina väpnade styrkor. I huvudstaden jublade Bagdadborna, men det är en bitter seger för en stad med krigstrauma.

Irakier i huvudstaden Bagdad firar beskedet att den irakiska militären återtagit landet näst största stad Mosul från terrorgruppen IS.Bild: Hadi Mizban /AP/TT
"Överbefälhavaren (premiärministern) Haider al-Abadi har anlänt till den befriade staden Mosul och gratulerat de hjältemodiga krigarna och det irakiska folket till den stora segern", meddelade al-Abadis stab i ett uttalande på söndagen. Strax därpå distribuerades bilder där premiärministern, invirad i nationens flagga, ses hylla irakiska soldater.
Gamla stan, där Islamiska staten (IS) hållit ut längst, ligger precis väster om floden Tigris. Regeringsarméns elitstyrkor började tidigare i dag att hissa nationsflaggan på Tigris strand, enligt tv-kanalen al-Iraqiyya.
Terrorgruppen har å sin sida låtit hälsa att man var redo att "slåss intill döden", men enligt general Yahya Rasool, som är talesman för den irakiska militären, dödades 30 IS-krigare när de försökte fly över Tigris.
En av de första internationella ledare som gratulerade till återtagandet av Mosul var Frankrikes president Emmanuel Macron.
"Mosul är befriat från IS. Frankrike hyllar alla dem, som tillsammans med våra trupper, bidragit till denna seger", skriver Macron på Twitter.
Frankrike är ett av de länder som ingått i den allians som har stött irakiska armén i kampen mot terrorgruppen.
EU:s utrikeschef Fedrica Mogherini kallar i ett uttalande Mosuls befrielse "ett avgörande steg" i kampen mot terror. Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon hyllar Irak, men varnar samtidigt för att det återstår mycket att göra i kampen mot jihadisterna.
På kvällen samlades jublade människor på Tahrirtorget i huvudstaden Bagdad för att fira befrielsen av landets näst största stad.
De senaste dagarna har det, i takt med arméns framryckning gränd för gränd, förekommit bilder av firande soldater, somliga med IS svartvita flagga som krigsbyte.
Striderna för att återta storstaden Mosul, som IS intog 2014, har pågått i ungefär nio månader. Kriget har liksom tre år under IS-styre inneburit stora påfrestningar för Mosuls befolkning.
Enligt FN har 915 000 Mosulbor flytt sedan i höstas. De flesta har trots regeringsarméns framgångar ännu inte kunnat återvända.
Även tiden efter regeringssidans seger kommer att vara full av utmaningar, redan om man ser till klyftorna inom den arabiska befolkningen. Bitterheten har snarast djupnat mellan arabiska shiiter, Iraks största folkgrupp, och sunnimuslimerna, som av många betraktas med misstänksamhet både därför att de gynnades under Saddam Husseins styre och därför att de setts som potentiella femtekolonnare benägna att samarbeta med IS, som är en sunniextremistisk rörelse.
Till det kommer att kurderna, som har självstyre i norra Irak, planerar att hålla en folkomröstning i september om självständighet.
Fakta

Striden om Mosul

Mosul är Iraks näst största stad efter Bagdad, med uppemot två miljoner invånare före kriget. Staden ligger vid floden Tigris.

Befolkningen är till största delen sunniter. Det fanns dock runt 35 000 kristna i Mosul när IS invaderade i juni 2014. De ställdes inför ultimatum att konvertera, betala en speciell skatt eller lämna Mosul. Nästan alla flydde.

Mosul var en viktig landvinning för IS som utropade sitt så kallade kalifat där.

Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober och stöds av bland andra amerikanska styrkor.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, för att även ta tillbaka kontrollen över västra Mosul och därmed helt driva ut IS från staden.

Den 9 juli utropade Iraks premiärminister Haider al-Abadi seger över IS i Mosul.

Från och till Mosul går strategiska handelsvägar i norra Irak, och staden är känd för handel med matvaror och tyger. Mosul ligger runt 35 mil nordväst om Bagdad.

Gå till toppen