Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Moderaterna har fastnat i spagat.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra laddar om. På söndagen talar hon på partiets dag i Almedalen och i fredags (7/7) presenterade hon en ny partisekreterare, Anders Edholm.
Han blir även partiets valgeneral och en ännu mer strategisk rekrytering är den biträdande partisekreteraren Johan Berggren. Han har en diger meritlista från bland annat universitetet i Oxford, regeringskansliet i Stockholm och Mellanösternkvartetten i Jerusalem där han var rådgivare åt Tony Blair. Han har också varit planeringschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt och politiskt sakkunnig hos finansminister Anders Borg.
Förhoppningsvis kan Johan Berggren bidra till moderaternas politiska utveckling. De senaste åren präglas inte av sakpolitiskt och långsiktigt arbete, utan snarare av reaktioner på dagsaktuella händelser och påverkan av en pessimistisk tidsanda.
Moderaterna har alltid haft ett liberalt och ett konservativt ben, men dessa har inte gått i takt sedan valet 2014. Partiet har fastnat i spagat.
Det yttrar sig i vissa utspel om ekonomiska reformer, men även om starkare svenska värderingar och ett närmande till Sverigedemokraterna.
De mer liberala väljarna föredrar numera Centerpartiet, medan de mest socialkonservativa har vandrat till Sverigedemokraterna. Kvar står lite drygt 15 procent av väljarkåren och en partiledning som inte vet vilket ben den ska stå på.
SD är största oppositionsparti i flera opinionsmätningar och alliansen har blivit skakig. KD och M lutar åt det konservativa hållet, medan L och C är mer tydligt liberala partier.
En harmonisk och segerbringande allians är emellertid en förutsättning för att Anna Kinberg Batra ska bli statsminister. Hon lovar att alliansen ska lägga fram en gemensam valplattform nästa år, men hur ambitiös och genomarbetad den blir återstår att se. Klart är att det är ont om tid. Att ta fram seriös politik, och förankra och förhandla fram densamma i fyra partier, är inget litet jobb.
Moderaterna kan dock inte svänga hur långt högerut som helst utan att C och L hoppar av. Partiledaren borde lägga lite mer vikt på det liberala benet. Det vore önskvärt för Sverige, alliansen och Moderaterna.
Moderaterna ämnar lägga fokus på jobbskapande, trygghet och integration. Detta skiljer dem inte nämnvärt från de andra partierna, utan frågan är hur de vill gå till väga för att Sverige ska få högre sysselsättning, en välfungerande rättsstat och ett välkomnande, tolerant samhälle.
Att alliansen satte utanförskapet på den politiska agendan inför valet 2006 var en av framgångsfaktorerna. Per Schlingmann ansågs vara det kommunikativa geniet, men Anders Borg och andra policyintresserade var lika viktiga arkitekter bakom det politiska bygget.
Det är fortfarande centralt att alliansen presenterar lösningar på hur den sociala rörligheten ska kunna öka. Det är hög tid att göra läxan. Att bli bäst i klassen igen.
Gå till toppen