Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rakel Chukri: Snusbygden i Seattle påminner om nordisk utvandrarhistoria

Förra året avvecklades en 103 år gammal tradition i den amerikanska staden Poulsbo – First Lutheran Churchs årliga ”lutefisk-dinner”. Sedan 1913 hade det dukats fram lutfisk, köttbullar och lefse till gäster som firade sina nordiska rötter. 2016 hade dock de dåvarande kockarna slutat och ersättare saknades. En av kyrkans anställda förklarade: ”Att veta hur man lagar lutfisk för 400 personer är inte en så eftertraktad kunskap idag.”
De flesta associerar amerikasvenskar till delstaten Minnesota. Men många utvandrare hamnade i USA:s nordvästra hörn. 1910 utgjorde skandinaver 12 procent av invånarna i delstaten Washington och de kulturella spåren är tydliga än idag. I Poulsbo, som har knappt 10 000 invånare, firas årligen Vikingafest. I Seattle, nittio minuter därifrån, finns The Swedish club som grundades 1892. I klubbens nyhetsblad finns rubriker som ”Herring today, gone tomorrow” och på fredagar kan man äta Swedish meatballs innan man ser en matinéfilm. Har man tur, vilket jag hade i juni, träffar man restaurangens trevliga kock Ann-Margret från Helsingborg som inte bara gör goda räksmörgåsar utan även kan berätta om stadens svenska community.
Den som har rest runt i delstaten Washington förstår varför utvandrade svenskar, norrmän, danskar och finnar kände sig hemma där. Både naturen och klimatet känns igen. Berg, djupa skogar, havet, regnet. På Nordic heritage museum i Seattle berättas att ditflyttade norrmän utmärkte sig i djuphavsfisket och svenskar inom skogsindustrin. I slutet av 1800-talet, när tågtrafiken skulle byggas ut till nordvästra USA, sa direktören James J Hill att han kunde bygga en järnväg till helvetet om han bara fick tillräckligt med svenska arbetare, snus och whisky.
Nordic heritage museum vill dock inte leverera en enkel framgångssaga utan försöker gestalta migranternas framgångar och motgångar så ärligt som möjligt. Här finns tack och lov inte mycket av den vikingakitsch som många amerikaner med nordiska rötter annars gärna frossar i. På museet berättas om framgångsrika affärsmän, som svenskarna som grundade varuhuset Nordstrom 1901. Men här finns även fotografier av dansken Jacob Riis (1849-1914) som visar hur fattiga migranter i New York delade rum med råttor. Det är talande att det i USA vid den tiden fanns två skilda stereotyper: ”dumb swede” (någon som drack för mycket och kunde dålig engelska) och begreppet ”Three lucky swedes” (efter svenskarna som blev rika på guld i Alaska).
Migranternas liv blev tuffare i början av 1900-talet. Författaren Ola Larsmo har skrivit om sin äldre släkting, utvandraren Carl Anell, som hamnade i Seattle och arbetade i skogen. Han förlorade alla sina besparingar när Scandinavian-American Bank gick i konkurs 1921. Några år senare kom den stora depressionen som drabbade skogsindustrin hårt. Hemlösa i Seattle – många var just skandinaviska migranter – fick bo i skjulstäder, så kallade Hoovervilles. Ett sekel senare är dessa migranterfarenheter märkligt anonyma i Sverige. Precis som i Baltikum, där medborgare som vill stänga gränserna verkar ha glömt bort sin egen dramatiska flykthistoria.
Den som besöker Seattle idag kan strosa runt i mysiga Ballard, som blev ett nordiskt centrum i början av 1900-talet och kallades Snoose junction på grund av alla hängivna snusare. Där kan man köpa knäckebröd, sill och titta på den vackra norska muralen på Bergen place. Nästa år invigs Nordic heritage museums nya byggnad mitt i centrum. Några stenkast därifrån finns ett område där några av Seattles 4000 hemlösa bor i skjul. Och när man ser flaggan som hänger på kåkstaden är det som att tiden har stått still – dagens version av Hooverville har en hälsning på norska vid ingången: Velkommen til Ballard.

Tre snabba

Museum. Nordic heritage museum är värt ett besök. Och ja, i augusti är det självklart dags för Viking days och Moomin mania.
Namn. Forks i delstaten Washington är inte bara staden där Twilight utspelar sig, här fick svenske prinsen William hedersnamnet Lonely Eagle 1923.
Irak. Snart är terrorsekten IS skräckvälde i Mosul över, meddelar den irakiska armén som är nära att befria hela staden. En av årets bästa nyheter.
Gå till toppen