Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Äntligen – nu kan du prova misslyckade öl!

Museum of Failure levererar igen.

Vattnas det i munnen?
Gott öl? Ni vet hur det smakar, och ni kanske inte ens känner att ni behöver fundera vidare på saken.
Men misslyckat öl? Äckligt öl? Hur smakar det? Och varför?
Det finns många sätt att göra fel. En som särskilt intresserar sig för våra misslyckanden är Samuel West, mannen bakom det nya och också internationellt uppmärksammade Museum of Failure i Helsingborg.
Öl kan vara infekterat. Öl kan angripas av oönskade mikroorganismer eller av vanligt syre. Kanske fick ölet inte jäsa tillräckligt länge. Kanske jäste det på alldeles för hög temperatur, eftersom kylaggregatet lade av. Kanske syresattes inte vörten tillräckligt. Kanske hoppade grannens katt ner och badade i jäskaret. Kanske tillslöts aldrig flaskan i samband med buteljeringen. Kanske hade någon glömt diska tomglasen innan de fylldes på igen. Kanske var malten gammal.
Eller kanske fick bryggaren en spännande idé, som bara inte föll så väl ut? Weissbier med mosad banan och imperial stout med Delicatobullar kanske var roligare på idéstadiet än i vörtpannan?
Bara fantasin och kemin sätter gränser. Man kan misslyckas av hur många skäl som helst.
Denna torsdag får ni chansen att smaka på misslyckade öl. Museet har tagit hjälp av de ansedda bryggarna på Brygghuset Finn i Landskrona, som tillhandahåller sin expertis och några åskådliggörande exempel på misslyckade öl. Dessa kan avsmakas på Kulturhotellet i Helsingborg torsdag kväll, i en organiserad ölprovning.
Det kan bli hur roligt som helst. Kanske lär ni er något på kuppen också!
PS: Det jäsande ölet på bilden är det inget fel på alls! Dåligt öl får man nosa sig fram till, låt er inte luras av vad ni ser.
Gå till toppen