Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Billy Maier i Massachusetts kommenterar Skam på Youtube

18-åring i USA föll för serien och låter alla se när han följer den.

Plötsligt började folk på skolan snacka om en norsk tv-serie. Billy Maier, 18 år, blev nyfiken och bestämde sig för att kolla in den. Men inte bara det: samtidigt som han tittar på den spelar han in sina reaktioner och lägger ut alltihop med sig själv som kommentator på Youtube. Avsnitt efter avsnitt.
1 juni började han med det allra första avsnittet av Skam och nu har han nått fram till säsong 4, eller åtminstone till trailern som han laddade upp igår. Han är som en Pewdiepie fast han tittar på tv istället för spelar spel och når en bråkdel så många – mellan tiotusen och trettiotusen per klipp än så länge – men i min värld är han så mycket roligare. Och det är såklart för att han kommenterar något jag bryr mig om.
– Jag tycker att Skam är intressant för att serien fokuserar på en rollfigur per säsong och serien visar verkligen hur var och en har sitt att hantera, berättar han när jag mejlar några frågor.
I helgen tittade jag igenom säsong tre 3 på detta sätt och det är väldigt roligt att få se avsnitten genom en annans ögon, nu när jag har sett dem så många gånger på traditionellt vis. I morse började jag på säsong 1, inser att det inte finns någon återvändo, även detta är beroendeframkallande. En bonus: Inför att den amerikanska versionen av Skam – Shame – får premiär är detta ett sätt så gott som något att se vad i Skam som kan bli svåröversatt till amerikanska förhållanden: 17-åringar som befinner sig på en bar, visst explicit sex. Och så det där med russebussarna, då.
Billy Maier pratar inte sönder avsnitten, även om han kortar ner dem en aning. Han har ett uttrycksfullt ansikte och kommenterar klarsynt händelseförloppet – och framför allt känner han så mycket med de olika rollfigurerna. Han kan omöjligen hålla tillbaka ett oh no, motherfucker! när Isak ser Even och Sonja kyssas på en fest efter det att Even sagt att han och flickvännen tagit en paus. Han är superengagerad under avsnitt 7 när killgänget sitter och förfestar i kollektivet och hjälper Isak hantera kommunikationen med Even och när Even dyker upp vid dörren upprepar Billy ta det nu lugnt Isak, ta det nu lugnt, ta det bara lugnt. Varpå Isak kastar sig på Even och Billy kapitulerar i ett eller gör så där istället, so much for playing it cool.
– Isak och Even är mitt favoritpar i serien. De hade båda saker att ta itu med och lärde sig både det och att stötta varandra, säger han.
– Plus att säsong 3 har lärt mig mycket om homosexualitet och bipolär sjukdom som jag inte visste förut.
Han gillar inte Noora och William som par (”Noora förtjänar någon bättre”). I början hade han svårt för konstellationen Eva och Jonas för att Jonas ljög men i slutet av säsong 1 vurmade han ändå för dem eftersom att han tyckte sig se äkta kärlek.
– Något jag har lärt mig av Skam är att alla har sin historia. Och jag har lärt mig att vara mer uppmärksam på de människor jag har i mitt liv och försöka hjälpa dem om de har problem.
Romeo & Julia-referenserna snappade han upp tämligen genast, men en del kopplar han inte direkt och är då öppen med det. Som när det i hotellscenen med Isak och Even är uppenbart att Even gång på gång refererar till något som inte Isak fattar. Då tar Billy Maier reda på det i efterhand. Och i just det här fallet är det filmen Pretty Woman som Even har fått på hjärnan.
När Even springer ut från hotellrummet naken i natten och Isak inte förstår någonting (och inte förstagångstittaren heller) känner jag igen bedrövelsen hos Billy Maier hos mig själv. Bara titta:
Billy Maier går på college och har inte valt inriktning för sina studier än men är inte alls främmande för att hålla på med film på något sätt när han blir äldre. Just nu är han dock "bara" ett fan. Spelar in gör han i sin källare och ibland hör man en katt föra oväsen i bakgrunden. Detta är hemkört när det är som bäst. Han har en bra känsla för den dramaturgiska uppbyggnaden och är snabb på att analysera. Dessutom är han rolig. Parties. I don't go to them. People pass out and nearly die kommenterar han under en av festscenerna.
Blir du sugen på att se? Här är i så fall första avsnittet, om du inte vill fuska som jag och börja på en av de andra säsongerna istället.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen