Opinion

Moa Berglöf: Bortskämdheten förenar högern och vänstern i sjukvårdsdebatten.

Göteborgs-Postens Alice Teodorescu sänker ribban för systemkollapsen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu har nekats specialistsjukvård på Mora lasarett efter kl 16.00 och kommer i linje med ledarsidans satsning på anekdotisk bevisföring fram till slutsatsen att staten borde "vackert erkänna att man inte klarar av att uppfylla sin del av avtalet".
Ribban för den svenska systemkollapsen sänks i takt med att bortskämdheten ökar.
Är det rimligt att förvänta sig att eftersom man betalar skatt få träffa en specialist varsomhelst närsomhelst? Självklart inte. Skulle det bli annorlunda om vi betalade vården ur egen ficka? Nej. Vare sig i vårt välfärdssystem eller i de länder där man kan köpa sig en dyr privat sjukförsäkring ingår en egen livmedikus. Ändå trillar såväl opinionsbildare som politiker på ytterkanterna ständigt i den här fällan när det gäller sjukvården.
I helgen Teodorescu, i förra veckan var det Vänsterpartiet som krävde närsjukvård för pengar som inte finns. Det borde finnas tillgång till primärvård dygnet runt i varje region och landsting, krävde Jonas Sjöstedt under en presskonferens i Almedalen. Problemet med överbelagda akutmottagningar ska på sedvanligt vänsterpartistiskt sätt lösas genom sprätta iväg pengar på nattliga halvakuter över hela Sverige. Som om det är fler underbemannade vårdcentraler Sverige behöver.
Var hittar vi specialisterna som ska bemanna Teodorescus och Sjöstedts rikstäckande primärvårdsakuter? Hur ska prioriteringen av patienter ske?
Det är ingen nyhet att sjukvården dras med problem. Att inte alla medborgare har tillgång till specialistläkare dygnet runt är inte ett av dem.
Gå till toppen