Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fairooz Tamimi: "Ska vi acceptera att de lever efter andra regler?"

I mitten av juni polisanmälde en grupp unga män en grupp unga kvinnor i sjal på Lilla torg i Malmö som åt före solnedgången under ramadan. Uppenbarligen trodde dessa ynglingar att kvinnor med muslimsk bakgrund skulle behandlas annorlunda eftersom de inte anmälde övriga restaurangbesökare på Lilla torg. Alltså trodde de att det fanns två parallella samhällen i Malmö med olika regler och förväntningar.
Nyligen uppmanade statsminister Stefan Löfven (S) alla präster att viga samkönade par. Men genom att inte uppmana alla religiösa vigselförrättare, inklusive landets imamer, verkar statsministern hysa samma missuppfattning som ynglingarna ovan. Har Stefan Löfven en uppsättning förväntningar på vissa svenskar och en annan på andra svenskar?
Ska vi förvänta oss att muslimska samfund accepterar samkönade par precis som samhället i övrigt, eller ska vi acceptera att de lever efter andra regler? För att bidra till att besvara dessa frågor bör svenska makthavare uppdatera sig om vad som sker i muslimska länder samt i övriga världen.
Här kommer en kort uppdatering från Mellanöstern om frågor som är kontroversiella i Sverige:
I Jordanien och Irak är homosexualitet inte olagligt, inte heller i Bahrain, där det legaliserades 1976. I Jordanien och Libanon finns gaycaféer som är välkända av ländernas myndigheter samt hbtq-personer. I den muslimska världen pågår en intensiv diskussion om slöjan – obs: inte nikab eller burka –alls är ett religiöst påbud eller inte.
Ytterligare uppdateringar:
Under juni månad har det förekommit demonstrationer i Tunisien för rätten att äta och dricka på allmän plats under ramadan. Dessutom har Australiens högsta muslimska auktoritet, understödd av åtskilliga skriftlärda i den muslimska världen, utfärdat en fatwa som säger att islam inte förbjuder konsumtion av alkohol eller fläsk.
Så några uppdateringar från övriga västvärlden:
I maj öppnades en moské i Berlin där imamen är en kvinna, där homosexuella är välkomna, där män och kvinnor ber i samma rum och där det är förbjudet med nikab. Liknande initiativ har tagits i bland annat Danmark, USA, Storbritannien, Spanien, Kanada, Tyskland och Schweiz från år 2000 fram till nu.
Flera steg i riktning mot mer sekulära och jämställda samhällen tas på många håll i världen, men Sverige verkar tyvärr hamna på efterkälken.
Under ett samtal om integration med en kollega hävdade han att integration av minoriteter i Sverige kommer att ske automatiskt med tiden. Jag skulle ha hållit med om det inte hade varit för alla smutsiga händer i Saudiarabien och Qatar som underblåser extremism och terrorism i Europa, precis som de gör i Mellanöstern.
Till er svenska politiker vill jag säga följande:
Det är ert ansvar att hålla er uppdaterade om aktuella samhällsfrågor i Sverige, särskilt rörande den muslimska minoriteten, eftersom ni där verkar sakna viktig kunskap.
Gå till toppen