Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven möter Macron och Philippe i Paris

Migration, EU, försvarssamarbete i Europa och fransk-svenskt samarbete står på dagordningen när statsminister Stefan Löfven träffar Frankrikes nye president Emmanuel Macron i Paris den 31 juli.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Löfven har bjudits in till Elysée-palatset av Macron, en av Europas nu mest omtalade politiker efter storsegern över Marine Le Pen i presidentvalet och det storslam hans bara dryga ett år gamla parti gjorde i de franska parlamentsvalen. Macrons framfart har vänt upp och ned på politiken i landet och har gett eko i EU och längre bort än så.
Löfven ska även träffa den franske premiärministern, Eduoard Philippe, under dagen.
Enlig den svenska statsrådsberedningen ska Löfven diskutera migration, säkerhet, jobb och tillväxt och frågor om EU:s framtid med Macron. Det blir också frågor om utökat samarbete mellan Sverige och Frankrike.
En fråga som kan komma upp är Frankrikes vilja att sälja ett luftvärnssystem till Sverige, något som Dagens industri har rapporterat om. Det är franska Occar och amerikanska Raytheon som strider om Sveriges namnteckning, i en upphandling som omfattar cirka tio miljarder kronor.
Gå till toppen