Åsikter

Läsartext: Ska man inte kunna ha sina värdesaker i sitt hem? Var ska man då ha dem?

Lena Arenklos föräldrar får hjälp hemma av hemtjänsten. Dottern är inte imponerad av alla anställda som kommer hem till föräldrarna.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Nu räcker det!
Mina föräldrar har hemtjänst och här är några exempel på vad som händer hos mina föräldrar:
Far behöver hjälp på toaletten. Personalen går därifrån för att ringa ett samtal som varar alldeles för länge. Plötsligt hörs ett brak från toaletten. Far har vinglat till. Som tur var ramlade han inte och bröt något.
Personalen ska bre smörgåsar. De påbörjar tre olika kaviartuber. Gör slut på en innan ni börjar på nästa!
Gurka som ska skivas och läggas på smörgåsarna ligger kvar i kylen och blir gammal.
En dator med stor skärm blir stulen. Någon har helt enkelt tagit den under armen och gått iväg med den.
Kontanter, 6 000 kronor, blir stulna.
Nu har det skett ytterligare en stöld. Efter varje polisanmälan om stöld har ansvarig hemtjänstpersonal uppmanat oss att ”se till att det inte finns några värdesaker i hemmet”. Är det klokt? Ska man inte kunna ha sina värdesaker i sitt hem? Var ska man då ha dem?
Det finns tre olika soptunnor, en för restavfall, en för matavfall och en för trädgårdsavfall. Vanliga hushållssopor slängs ibland i fel soptunna. På vintern när ”gröntunnan” inte används måste vi tejpa igen den, för att hindra personalen från att slänga hushållssopor i den. En dag hade personalen kastat ett lakan (!) i soptunnan.
En sköterska kommenterar en rollator som vi har köpt med ”det där är en lyxrollator”. Säger man så? Min mor hade varit glad om hon hade klarat sig utan rollator.
Maten ska skäras i mindre bitar, så att det blir lättare att äta. Det görs inte alltid, och då kan mor inte äta den.
En handstickad, underbar och varm yllekofta slängs i tvättmaskinen och krymper. Nu passar den på sin höjd ett litet barn. Tvätta inte kläderna om ni inte vet hur man gör.
Skräp utanför huset – fimpar, papperslappar med mera. Så har det aldrig sett ut förr och så ska det inte se ut nu heller. Mina föräldrar är gamla. De har jobbat hårt i hela sitt liv och de ska ha det bra på gamla dar. Det är inte klokt att de blir behandlade på det här viset ibland.
Till hemtjänsten: Det är människor ni jobbar med. Var snäll mot dem. Behandla dem som ni själva skulle vilja bli behandlade.
Det finns absolut fantastiska människor som jobbar i hemtjänsten, och det är vi otroligt tacksamma för. Men ett ruttet ägg skämmer hela korgen. Alla är inte lämpade att jobba med människor. Anställ inte dem. Skyll inte på att de är vikarier. Ni måste anställa rätt människor från början och ge dem rätt utbildning.

Lena Arenklo

Lena Arenklo är dotter till två föräldrar som är i behov av hjälp i hemmet.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen