Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bibliotek svarar på Pippi-kritik

Journalisten Janne Josefsson har hamnat i ordkrig med Botkyrkas bibliotek om Pippi Långstrump-böcker, skriver Dagens Nyheter.

Pippi Långstrump vållar kontrovers.Bild: Anders Wiklund/TT
Josefsson hävdade i sitt "Sommar i P1" i söndags att Botkyrka bränner upp exemplar av en äldre utgåva av Astrid Lindgrens "Pippi i Söderhavet".
– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det något i mig som säger: Vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna? Ska de inte få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden? sade Josefsson i programmet.
Botkyrka kommun går nu ut med ett lugnande pressmeddelande, där man försäkrar att det inte rör sig om några bokbål:
"Bibliotek Botkyrka ägnar sig inte åt att bränna böcker. För att utrymmet i hyllorna ska räcka till krävs det att varje bibliotek i Botkyrka varje år gallrar motsvarande mängd böcker som man köper in. Det är en praktisk omöjlighet för ett folkbibliotek att ha alla böcker som givits ut i Sverige", heter det.
Böcker kan gallras ut för att de är slitna, inte lånats ut på länge eller har föråldrats. "Pippi i Söderhavet" har tidigare framhållits av Botkyrka kommun som exempel på en bok med ”föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska”, men biblioteket har köpt in nya, uppdaterade utgåvor.
Gå till toppen