Wimans blogg

En guide till Uefas krav på spelarlistan och några lag att hålla på

Redan i kväll börjar Champions League-kvalet med matcher som kan påverka MFF.

Kände att det kanske är dags att repetera lite kring hur Uefas regler kring spelarlistor fungerar, då det finns en hel del hänsyn att ta. Detta apropå att kanske sett att MFF själva publicerat de spelare man anmält till Uefa.
Lag i Champions League och Europa League får anmäla spelare enligt en A- och en B-lista till Uefa.
På A-listan får inte finnas fler än 25 spelare och minst två måste vara målvakter.
Åtta platser är reserverade för "lokalt tränade spelare".
Minst fyra av dessa måste vara "klubbtränade". Det innebär att de under åldersspannet 15-21 år måste ha varit registrerade för klubben i tre hela säsonger eller 36 månader. Denna tid behöver dock inte vara i svit.
Fyra av spelarna kan vara "förbundstränade". Det räcker då att de varit registrerade på motsvarande sätt i en klubb inom samma förbund (i detta fallet Svenska Fotbollförbundet).
Regeln har naturligtvis Malmö FF inte några som helst problem med, då man har väldigt många spelare som faller under denna kategori.
Dessutom är det så att man får ha en B-lista. Den får innehålla hur många spelare som helst som är födda 1 januari 1996 eller senare. Här har ju MFF också en lång rad spelare.
Det innebär faktiskt att klubben i nuläget inte behöver fylla A-listan. Det finns marginaler.
A-listan får aldrig bestå av fler än 25 spelare. Om en klubb inte kan uppfylla kravet på lokalt tränade spelare, reduceras antalet tillåtna spelare på A-listan enligt en given mall.
En spelare får inte delta (vara på planen) för två lag i Europaspelet är grundregeln. Dock får spelare som varit med i Q1, Q2, Q3 och/eller playoff spela för annat lag i gruppspelet.
Nya listor lämnas in till Uefa inför varje omgång:
Q2 6 juli
Q3 20 juli
PO 7 augusti
Gruppspel 1 september
Malmö FF kan alltså anmäla Johan Dahlin och Kingsley Sarfo till Q3 om man går dit. Plus ytterligare spelare bara värvningarna är klara senast 20 juli (Uefa ska ha listan vid midnatt).
En möjlighet till finns. En spelare får registreras på A-listan fram till midnatt dagen före första matchen i dubbelmötet.
B-listan kan justeras fritt ända fram till midnatt dagen före första matchen i dubbelmötet.
En regel som mest är kuriosa för svenska lag, eftersom de i princip aldrig går vidare till spel efter nyår, är att efter gruppspelen i CL och EL får endast tre nya spelare registreras på A-listan inför utslagsomgångarna.
Det blir ju ett problem om ett svenskt lag går vidare, då omsättningen i trupperna ofta är stora på vintern mellan säsongerna.
***
Redan på tisdagskvällen drar Champions League-kvalets Q2 igång med några matcher. Ni kan väl också historien om att MFF inte är seedat i en eventuell tredje kvalomgång.
Men eftersom lottningen till Q3 görs mellan matcherna i Q2 kan MFF med mycket flyt ändå få möta ett oseedat lag. Chanserna måste bedömas som mycket små. Här nedan är alla kvalmatcherna med lag som är seedade i Q3 i fetstil.
Tisdag
Qarabag-Samtredia
Hibernians (Malta)-Salzburg
Rjeka-TNS
Partizan-Podgorica
Onsdag
Zrinjski-Maribor
Malmö-Vardar
Beer Sheeva-Honved
Sheriff-Kukës
Apoel-Dudelange
Bate Borisov-Alashkert
Mariehamn-Legia Warszawa
Zalgiris-Ludgorets
Zilina-Köpenhamn
Dundalk-Rosenborg
FH-Vikingur
Linfield-Celtic
Olympiakos går in först i tredje kvalomgången och är seedat då förstås.
Kvalomgång Q3 lottas på fredag 14 juli klockan 12.00 för övrigt.
Det är förstås osannolikt att något seedat lag åker ut, men okej det finns väl någon möjlighet.
Tänker lite nordiskt och ser möjligen att finska Mariehamn skulle kunna hitta på något mot Legia Warszawa. Som ni kommer ihåg så var det ju Legia som tog sista seedningsplatsen före MFF efter en dramatisk slutomgång i polska ligan. Laget har inte övertygat helt under säsongen.
Kan slovakiska Zilina skrälla mot FC Köpenhamn? Nja, sannolikheten är väl än mindre. Men okej, det finns väl anledning att följa den matchen lite extra.
FC Köpenhamn mötte Ajax i åttondel i Europa League och Ajax jublade över 2-0. Kan slovakiska mästarna skrälla mot FCK och ge MFF en på pappret lättare motståndare (oseedat lag) i en eventuell match i CL-kvalets tredje omgång?Bild: STANLEY GONTHA
Eftersom Uefa brukar dela in i två geografiska grupper med fem seedade och fem oseedade i varje grupp, så vore det förstås bra med skrällar i just de här matcherna. För de är möjliga lottningsobjekt.
För övriga lag ser jag knappast någon möjlighet för skrällar. Skulle i så fall vara en mikroskopisk möjlighet i Zalgiris mot Ludgorets, men nej.
Läs alla artiklar om: CL-kvalet 2017: MFF–Vardar
Gå till toppen