Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Låt inte Trump avtrubba.

Dagligen twittrar Donald Trump ut sina budskap. Tonläget lämnar ofta övrigt att önska – särskilt för att komma från USA:s president. Ta bara den delade filmsnutt där han slår ner vad som ska föreställa en CNN-reporter.
Många reagerar knappt längre. Det aparta har börjat framstå som normalt. Medierna rapporterar om Trumps göranden och låtanden, analytikerna höjer ett varnande finger, meningsmotståndarna kritiserar och FBI undersöker. Ändå har han kommit undan med det mesta hittills.
På meritlistan har Trump en rad olika företag, golfbanor, torn och en rejäl pengabinge. Han har även lyckats bli vald till världens viktigaste förtroendeuppdrag. Men han är samtidigt känd för plumpa och kvinnoförnedrande kommentarer, förödmjukande avskedanden av ledande ämbetsmän, nepotism och rena mobbningsfasoner. Hans framtoning präglas av narcissism och bristande impulskontroll.
Särskilt stora frågetecken omgärdar den amerikanske presidentens förhållningssätt till demokratin och Ryssland.
Donald Trumps attityd mot medier och myndigheter är förödande och riskerar att skada den amerikanska demokratin långt efter hans presidentperiod. Han ifrågasätter sanningen och hela mediehus och kallar sådant han inte gillar för "falska nyheter". Själv har Trump bevisligen ljugit vid ett flertal tillfällen, utan att vare sig ta tillbaka vad han påstått eller be om ursäkt. Han byter ut fakta som misshagar honom från myndigheters hemsidor, förbjuder kameror i Vita husets pressrum och ger sig på enskilda journalister.
Sådana grepp påminner om hur det fungerar i stater med auktoritära drag – som Ryssland.
Sedan förra sommaren, då Demokraternas servrar hackades och partiledningens mejl spreds, har misstankarna stärkts om att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet. Nu har de första skriftliga beläggen kommit fram för att centralt placerade personer kring Trump har haft otillbörliga kontakter. New York Times publicerar uppgifter om att Trumps kampanjchef, son och svärson träffade en rysk advokat som var känd för att motarbeta den så kallade Magnitskij Act.
Den tidigare affärsmannen Bill Browder beskriver målande i sin bok Mitt krig mot Putin hur presidenten styr ett farligt och korrupt Ryssland. Browders advokat Sergej Magnitskij dog i ett fängelse i Moskva, vilket föranledde amerikanska sanktioner mot ryska tjänstemän som tros vara inblandade i hans död. Rysslandskännaren Anne Applebaum varnar också för en allians mellan Donald Trump och Vladimir Putin. De må ha olika ståndpunkter i sakpolitiska frågor, men framstår ibland som samma andas barn. De verkar förenas i sin demokratisyn, personfixering och nationalism.
Ryssland har inget att förlora på att försöka påverka amerikansk politik, men omvärlden har allt att förlora på att Trump spelar bort USA:s avgörande roll för världsordningen.
Att bli avtrubbad i detta läge är inget alternativ. Inte minst inom EU måste politiska ledare fortsätta att stå upp för öppenhet och demokratiska värden.
Gå till toppen