Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdtagare glömdes på toaletten i två timmar

Det särskilda boendet har gjort en lex Sarah-anmälan till IVO efter att en vårdtagare glömts på toaletten i två timmar. I anmälan beskrivs händelsen som ett allvarligt missförhållande. Flera brister framkommer – bland annat saknas överlappningstider mellan dag- och kvällspersonal.

Händelsen inträffade i början av juni på ett särskilt boende i Kävlinge kommun, en demensenhet i Löddeköpinge.
Enligt utredningen som gjorts av medicinskt ansvarig sjuksköterska ska det ha varit oroligt på boendet den aktuella dagen.
Vårdtagaren, en kvinna, hjälptes till toaletten av en personal strax efter klockan 13. Där glömdes hon sedan kvar sittandes på toaletten i drygt två timmar. Hon hittades av annan personal mellan klockan 15 och 15.30.
Enligt utredningen kan det vara kommunikationsbrist som gjorde att kvinnan glömdes kvar på toaletten. Bland annat anmärker utredaren på att det vissa dagar saknas överlappningstider mellan dag- och kvällspersonal – vilket försvårar rapportering mellan personalgrupperna. Dessutom kan personalen haft mycket att göra den aktuella dagen.
I anmälan står det vidare att det råder otydlighet i verksamheten om rutinerna vid vårdtagarnas toalettbesök, om personalen ska vänta kvar eller inte. Då toalettbesöken kan ta uppemot en kvart finns det en "risk att vårdtagarna glöms bort om personalen lämnar lägenheten", enligt utredningen som återger vad personalen sagt.
Vårdtagaren kunde på grund av sjukdom inte själv signalera om hjälp. Efter händelsen hade kvinnan en lätt rodnad på benet, i övrigt uppfattades hon som vanligt av personalen.
Avvikelsen rapporterades först tre veckor efter händelsen, vilket utredaren också anmärker på. Något liknande har tidigare inte inträffat och åtgärder ska förhindra att det inträffar igen, står det i anmälan som nu är skickad till IVO, inspektionen för vård och omsorg.
Gå till toppen