Åsikter

Läsartext: ”Vi ska, äh, vi ska ge dig lite blod, du förstår att 46 är väldigt lågt”

”Med så lågt blodvärde som du har så är man inte vaken, vid 60 är man medvetslös, reser du dig och går nu så kommer du att dö”, sa läkaren till Patrik Bystedt.Bild: Marcus Ericsson/TT
Om man vaknar en morgon och känner sig trött, det är väl ok, men om man vaknar hundra och inte vet varför man är trött, då är det dags att åka till sjukhuset.
Onsdag morgon och vi ska åka till akuten, tänkte att det är en bra dag, mitt i veckan, efter lunch och ingen kö. Efter två timmar i väntrummet och en kort inskrivning vidare in till ytterligare ett väntrum så fick jag komma in på undersökning.
Först en väldigt trevlig sköterska som ställer frågor och undrar varför jag är på besök, sen blodprov. Dags för första läkaren att göra undersökning utvändigt, invändigt och ställa personliga frågor. Nästa läkare, och efter några fler stick i armarna fler blodprov.
Hör lugna steg bort i korridoren, sen tyst, och full fart, springande steg, dörren öppnas och en sköterska som ropar ”46, HB 46”, vet inte riktigt vad det innebär men läkaren som sitter på sängkanten lägger handen på mitt ben och undrar hur jag mår. ”Jo det är så att 46 är väldigt lågt, vi ska, äh, vi ska ge dig lite blod, du förstår att 46 är väldigt lågt”.
Rummet fullt med aktivitet, har ni beställt transport, frågar läkaren, den är på väg svarar någon i gången. Efter timmar så behöver man gå på toaletten, lite yr går jag ut till toaletten och hör en grupp med vitklädda personer småpratandes, ”jo han där, ja, jo 46”.
Klar och åter i sängen känner jag mig lite ledsen och trött, tur att min dotter är med så man har lite verklighet med sig. Läkaren sätter sig på sängkanten: ”Vi ska ge dig lite blod och sen kommer du att må mycket bättre. Med så lågt blodvärde som du har så är man inte vaken, vid 60 är man medvetslös, reser du dig och går nu så kommer du att dö”. Klara besked från en förvånad läkare.
”Du ska på magnetröntgen så vi kan se om ditt hjärta mår bra.” Märklig känsla när det sprutas in kontrastvätska i blodet, brännande inifrån. Mitt hjärta starkt och lungorna fina, bara blod som fattas. Transport med väldigt trevlig ambulanspersonal till medicinkliniken i Malmö, avdelning åtta, sjunde våningen.
Mitt i natten, mer blod, fem påsar och efter det dropp. Ny dag, mår bättre än på länge, ska undersökas med kamera, dricka fyra liter saltvatten och rensa hela systemet. Rullas ner till rektoskopiavdelningen, sköterska frågar efter mitt personnummer, undrar om jag vill vara vaken. Efter tidigare erfarenhet vet jag att jag blir väldigt illamående av narkos så jag ber att få avstå.
Över på ny brits, rullas in på ny avdelning, en läkare kommer fram böjer sig över mig, presenterar sig och säger: "Nu sprutar jag in lite i armen här så du somnar”. Vaknar på rummet med mina barn vid sängkanten, mår bra, men trött. Några timmar senare kommer läkare, berättar om undersökningarna och säger att man inte kan se något fel i eller på mig så jag kan åka hem.
Hemma fick jag en akuttid till vårdcentralen tre veckor senare.
Jag vill gärna säga att sjukvården i vårt land är fantastisk, gratis och fylld med varma underbara människor som gör allt för att du ska må bra.
Några dagar i maj.

Patrik Bystedt

Patrik Bystedt är 53 år och bor i Lomma kommun. Han är aktiv politiker för Moderaterna kommunalt och har fyra barn.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen