Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler av Lunds unga ska bli bättre ledare

I höst anordnar föreningen Förebild en ledarskapsutbildning för unga. Samtidigt inleds ett samarbete med Skåneidrotten som vill stärka det unga ledarskapet i Lund.

Föreningen Förebild går samman med Skåneidrotten för att stärka unga ledare. Från vänster; Patrik Bengtsson, Stéfanie Feldmann Olofsson, Mia Andersson och Linn Johansson.
– I Lugi tittar vi mest på handbollsspelandet, men genom utbildningen når vi ut med bredare kunskap om ledarskap, något utöver det tekniska. Det är jättevärdefullt, säger Patrik Bengtsson, sportchef Lugi.
Drygt fem månader har gått sedan föreningen Förebild bildades med syftet att stärka unga ledare i åldrarna 18-25 år. Till hösten startar utbildningen "Gå före" med 25 platser som omfattar tio träffar med föreläsningar, diskussioner och övningar.
– Vi kan bidra med mer av de mjuka värdena, säger Stéfanie Feldmann Olofsson, ordförande för Förebild.
Teman under utbildningen är bland annat personligt ledarskap med Tomas Axnér, idrott och psykisk hälsa med höjdhopparen Linus Törnblad och medieträning med journalisten Cecilia Nebel.
Skåneidrottens medverkan kan i förlängningen vara ett sätt att utöka verksamheterna i Lund och stärka ledarna inom idrotten.
– Det finns så mycket hets från föräldrar och från olika håll. Kan man stärka ledarna till att bli rustade inför det är det ju fantastiskt, säger Mia Andersson, idrottskonsulent för Skåneidrotten.
Förhoppningen att en satsning på unga ledare ska ge ringar på vattnet.
– Det finns så mycket att vinna av att ge unga utbildning i ledarskap tidigt i livet. En ledare träffar kanske 30 barn i veckan och då kan deras kunskap om frågor som stresshantering och integration spilla över på dem, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.
Även om intresset för utbildningen är stor inom Lunds idrottsliv är man på Förebild noga med att understryka att det är en utbildning för ledare inom alla möjliga områden, inte bara idrott.
– Vi vill gärna se en mix av olika slags organisationer från civilsamhället. Det kan vara allt från scouter till simklubbar och integrationsorganisationer, säger Linn Johansson, verksamhetsansvarig för utbildningen.
Fakta

Ledarskapsutbildningen Gå före

Utbildningen anordnas av föreningen Förebild, med start 28 augusti.

Riktar sig till unga ledare i åldrarna 18-25 år.

Utbildningen har 25 platser. Ansökningsstart: 12 juli.

Gå till toppen