Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Gränskontroller vid Öresund stoppar inte flyktingvågen över Medelhavet.

En pojke väntar i ett flyktingläger i Grekland.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra varnar för en ny kraftig flyktingvåg till Sverige och vill ha striktare gränskontroller.
Det är ett faktum att världen aldrig tidigare har sett så många flyktingar. 60 miljoner människor har tvingats lämna sina hem, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Hälften av dem är barn. De flesta bor i närområdet, men alltfler försöker ta sig över farliga vatten för att nå trygghet i Europa.
Under sommaren och hösten 2015 kom över 150 000 flyktingar till Sverige och en mörk tisdag i november beslöt den rödgröna regeringen att införa EU:s hårdaste regler för asylinvandring. Många av dem kom i bara sandaler över Öresundsbron.
De desperata människor som försöker ta sig över Medelhavet kommer – i fallande ordning – från Guinea, Nigeria, Elfenbenskusten, Bangladesh, Syrien, Gambia, Marocko, Senegal och Mali. Till Sverige kommer det flest från Syrien, Irak och Afghanistan.
Migrationsverket påpekar att skillnaderna i nationalitet innebär att strömmen av båtflyktingar över Medelhavet ännu så länge inte nämnvärt påverkar inflödet till Sverige. Antalet personer som ansöker om att få stanna i Sverige är litet jämfört med för två år sedan. Signalen om att Sverige inte längre är ett land som välkomnar flyktingar har nått fram. I juni sökte 2 350 personer asyl, vilket i och för sig är en uppgång sedan i våras. Att fler reser på sommaren är dock inte bara ett semesterfenomen, utan även ett vanligt mönster för migranter.
I början av maj avskaffade regeringen transportöransvaret, vilket innebar att id-kontrollerna på perrongen på Kastrup försvann. Men inte gränskontrollerna i Hyllie, vilket kanske inte är allmänt känt i övriga landet. Men nu råder det brist på personal och polisen granskar bara hälften av passagerarna. Avsikten är dock att den inre gränskontrollen ska öka betydligt under hösten.
Risken finns idag att ett okänt antal tar sig in i Sverige utan att ansöka om att få stanna. Skatteverket registrerar varje år över 8 000 personer som skattebetalare utan att de har tillstånd att arbeta i Sverige. Tiotusentals lever rättslösa och med rädsla för att bli avslöjade och utvisade. Andra kanske dras till våldsbejakande extremism. Den svarta ekonomin breder ut sig och undergräver samhällskontraktet. Migrationspolitiken måste säkra såväl asylrätten som att de beslut som rättsliga instanser fattar rörande uppehållstillstånd efterlevs.
Men rigorösa gränskontroller mellan Danmark och Sverige är inte en bra metod för att lösa detta. Samhället förlorar 1,5 miljarder kronor per år, enligt Sydsvenska handelskammarens beräkningar. Ska Sverige ha kunskap om exakt vilka som befinner sig i landet måste polisen registrera pass och fingeravtryck eller andra biometriska kännetecken för alla som reser in i landet. Begrunda vad det skulle betyda för Öresundsregionen om alla och envar ska genomgå samma procedur som när man flyger till USA.
Det bor fler människor i Öresundsregionen än i Storstockholm. Goda kommunikationer är oerhört viktiga för tillväxt och utveckling och Öresundsbron och Citytunneln har betytt mycket för utbyte, jobbmöjligheter och kultur. I Stockholmsregionen investeras drygt 100 miljarder kronor i infrastruktur under en tioårsperiod. Greater Copenhagen och Skåne skulle må bra av en HH-förbindelse, en metrolinje under sundet samt höghastighetståg till den svenska huvudstaden. Inte passkontrollanter som skär av det naturliga flödet över Öresund.
Anna Kinberg Batra borde koncentrera sig mer på att säkra EU:s yttre gräns samt fri rörlighet inom Schengenområdet och mindre på att permanent slå sönder den passfrihet som rått mellan Sverige och Danmark sedan 1952.
Gå till toppen