Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kirsebergsanstalten säljs till MKB för 50 miljoner – ska bli bostäder

Det blir kommunala MKB som köper det gamla fängelset från staten. Planen är att bygga nya bostäder. Men den stora fängelsebyggnaden funderar MKB på att riva.

Affären mellan staten och MKB är klar. Men framtiden för det gamla fängelset är fortfarande oklar.Bild: Albin Brönmark
Affären blev klar i måndags. Området med den gamla fängelsebyggnaden, direktörsvillan och förmanshuset blir MKB:s för 50, 5 miljoner kronor.
Det finns redan planer på att utnyttja delar av marken till nybyggnation. Enligt beräkningar finns det plats för i alla fall 250 nya bostäder på området.
Läs mer: Malmös mest fängslande byggnad blir hyresrättsväsende
– Det här är en perfekt affär för oss i den meningen att vi har länge har velat bygga nytt i östra Malmö, säger Gunnar Östenson, affärsutvecklare på MKB.
Men än så länge går det inte att bygga på platsen. Den nuvarande detaljplanen måste ändras. Gunnar Östenson är inte orolig. Han skulle bli förvånad om planerna på att bygga nytt inte går igenom.
– Vi har lång erfarenhet av den här typen av affärer och det ska inte vara något problem, säger han.
Läs mer: Kirsebergsanstalten säljs via mäklare – oklart om den ska rivas eller inte
På området finns totalt tio byggnader, bland dem en direktörsvilla och ett förmanshus som MKB ser som skyddsvärda. Vad som sker med det stora fängelsebyggnaden är dock oklart. Den som önskar flytta in i det gamla fängelset får vänta på besked till början av nästa år. Då vet bolaget mer om Kirsebergsanstaltens framtid.
– Kanske är det bäst om fängelsebyggnaden rivs, men det här är diskussioner som vi måste ta med staden och ingenting är säkert än, säger Gunnar Östensson.
Den asbest som finns i byggnader på området ska saneras, när eller om husen byggs om.
–Vi har tagit med det i beräkningen. Saneringen kommer i så fall att hamna på några miljoner. Asbesten är bara problem om man börjar riva i husen.
Kirsebergsanstalten öppnade år 1914. Lokalerna är gamla och slitna.Bild: Albin Brönmark
De sista internerna lämnade anstalten för flera år sedan. Sedan dess har turerna kring Kirsebergsanstalten varit flera. Förra våren hade Migrationsverket långtgående planer på att göra om anstalten till ett förvar för asylsökande som fått besked om utvisning. Men det visade sig att det skulle bli för dyrt att bygga om.
Läs mer: Migrationsverket tvekar kring nytt flyktingförvar
Statliga Specialfastigheter har sökt ny ägare under en lång tid, men utan framgång. I våras vände sig därför till fastighetskonsultföretaget Nai Svefa, som nu alltså lyckats få till en affär. MKB:s vd Terje Johansson är nöjd. Det här stärker MKB:s position i östra Malmö, menar han.
– Det är roligt att statlig mark kan användas till bostäder, det är en utveckling som vi gärna ser en fortsättning på, säger han enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Kirsebergsanstalten
Gå till toppen