Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lindelöw: Borde finnas en EM-plats åt mig

Stjärnhästen Casello såldes för 28,1 miljoner kronor kort före jul 2015 – helt emot Douglas Lindelöws vilja. Efter den infekterade ägartvisten var han bedrövad och orolig. Ett och ett halvt år senare är landslagsryttaren på väg mot EM med en ny häst. – Jag är väldigt glad att vara tillbaka, säger han.

Douglas Lindelöw hoppas på en EM-plats. Arkivbild.Bild: Thomas Johansson/TT
Lindelöw, 27, var rejält i ropet för två år sedan. Han nådde världscupfinalen i Las Vegas och den individuella EM-finalen i Aachen – toppar under en säsong som gjorde honom till svensk hoppsports stora framtidsnamn. Men i kulisserna var det inte lika muntert.
I takt med framgångarna ökade värdet markant på hästen som han ridit i tio år. Hästhandlarna flockades kring valacken och buden ramlade in. Familjen Lindelöw ägde en del i hästen och ville behålla den. Den andre delägaren ville sälja. Innan det gick så långt som till auktion, klev den tyske världsstjärnan Ludger Beerbaum in och köpte Casello.
För Lindelöw var det mer än en tung känslomässig smäll. Sportsligt betydde det att han kunde glömma OS-hoppningarna i Rio de Janeiro.
Lindelöw fick börja om, medveten om att det kunde ta år att nå tillbaka till den yttersta eliten. Men hans situation födde många sympatier. Förra våren började han rida Zacramento, en 12-årig valack – och kemin fanns där direkt. Huvudägaren Tove Håkansson löste ut övriga ägare, skrev kontrakt med Lindelöw och ställde hästen till hans förfogande. Ett år senare har ekipaget etablerat sig internationellt.
Tre individuella tredjeplatser under våren har kompletterats med två felfria rundor i Nations Cup i Rom och ett nedslag när Sverige i midsomras vann nationshoppningen i Rotterdam.
– Zacramento har egentligen gått över förväntan och så snabbt tagit sig upp i klasserna. Den höga lägstanivån han haft är väldigt bra.
Lindelöw kände tidigt att potentialen fanns.
– Men det är alltid så att man inte vet om hästen klarar att hålla sig kvar när den klivit upp på en högre nivå. Det har han gjort väldigt bra. Hästen är positivt inställd till arbetet och en mycket bra tävlingsindivid.
Om inget oförutsett inträffar rider han nationshoppningen i Falsterbo på fredag.
Lindelöw vågar inte ta ut något i förskott men med tanke på att Angelie von Essen sålt sin häst och det finns frågetecken kring Malin Baryard Johnssons och Rolf-Göran Bengtssons hästar är utsikterna goda att Lindelöw får plats i förbundskaptenen Henrik Ankarcronas EM-lag.
– Om vi behåller samma form – om jag får säga det själv – så tycker jag att det borde finnas en EM-plats till mig. Jag har en jättebra känsla, planeringen har fungerat. Det finns alla förutsättningar, säger han.
Fakta

Douglas Lindelöw

Född: 10 december 1990.

Bor: Hörby.

Klubb: Flyinge Hästsportklubb.

Aktuell EM-häst: Zacramento.

Främsta internationella meriter: Åtta i världscupfinalen i Las Vegas 2015, EM i Aachen 2015, sju GP-segrar sedan 2009.

Form: God och på uppåtgående. Med i laget som vann nationshoppningen i Rotterdam i juni.

Rider i Falsterbo: Totalt nio hästar i allt från nationella unghästklasser till de internationella tävlingarna.

Chans att ingå i EM-laget i Göteborg i augusti: Mycket god.

Sagt om Douglas Lindelöw:

– Har gjort fantastiska resultat från att det i vintras gick lite stolpe ut. Han har en extremt hög lägstanivå och det är väldigt intressant för mig. Han är en riktigt "show jumper", har en otrolig förmåga att prestera när det gäller inne på banan. (Henrik Ankarcrona, förbundskapten)

– Han är spännande och väldigt sugen på att ingå i laget på riktigt. Han har ju varit femteryttare några gånger. Han visade i Las Vegas att han har nerver som håller. Jag håller verkligen en extra tumme för honom. (Maria Gretzer, före detta landslagsryttare och förbundskapten, numera expert hos Radiosporten)

Gå till toppen